Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu majanduskomisjon saatis esimesele lugemisele seaduse eelnõu, mis lubab Eesti ja Araabia Ühendemiraatidel ratifitseerida riikidevahelist lennuühendust võimaldava leppe.

Majanduskomisjoni esimees Sven Sester ütles, et lennuühenduse loomine Dubaiga on üks Tallinna Lennujaama prioriteete. „Lennujaam on prognoosinud, et aastas kasutaks Tallinna-Dubai liini kuni 30 000 reisijat,“ lisas Sester.

Sester märkis, et rahvusvahelise konventsiooni kohaselt võib kolmandate riikidega regulaarset rahvusvahelist lennuliini avada ainult selle riigi eriloaga. „Seetõttu oleme seaduse vastuvõtmisest väga huvitatud, sest seni pole Eesti ja Araabia Ühendemiraatide vaheliseks kahepoolseks regulaarseks lennuliikluseks õiguslikku alust,“ ütles ta.

Komisjoni esimehe hinnangul tuleb plaanitav lennuliin Eestile kasuks ka järgmisel aastal Dubais peetaval maailmanäitusel EXPO osalemisele. „Osavõtt maailmanäitusest on heaks näiteks, kuidas uus lennuliin võiks Eestile kasulik olla. Meie inimesed pääsevad näitusele ilma tüütute ümberistumisteta ja samuti on näitusekülastajatel võimalik meiega lähemalt tutvuma tulla või kasutada Eestit vahepeatusena pikemal reisil. Igal juhul toob see meile kasu ja tutvustab Eestit kvaliteetsete lennuühendustega maailmariigina,“ rääkis Sester.

Komisjoni liige Annely Akkermann sõnas, et Tallinna ja Dubai vaheline liin ei piirdu üksnes Araabia Ühendemiraatidega. „See liin on võtmeks kogu Lähis-Ida avamisel. Meie inimestel ei ole vajadusel jäänud reisimata ka Kagu-Aasiasse, Okeaaniasse ja Aafrikasse, kuid see kõik muutub nüüd palju mugavamaks. Prognoosid näitavad, et selle liini jaoks on täiesti arvestatav hulk huvilisi kohe olemas. Seda lennuühendust on meile vaja,“ rõhutas Akkermann.

Seaduse eelnõu kohaselt ja praeguste plaanide järgi hakkab Tallinna ja Dubai vahelisel liinil 2019/2020 talvel lendama Araabia Ühendemiraatide lennuettevõtja Flydubai. Komisjonile selgitati, et esialgu on neil plaanis hakata lendama neli korda nädalas 180-kohalise lennukiga.

Komisjon otsustas Vabariigi Valitsuse algatatud Eesti Vabariigi valitsuse ja Araabia Ühendemiraatide valitsuse vahelise lennuliiklust nende riikide territooriumide vahel ja väljaspool neid käsitleva kokkuleppe ratifitseerimise seaduse eelnõu (27 SE) saata Riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele 12. juunil ja kui esimene lugemine lõpetatakse, siis teisele lugemisele 11. septembril.

Riigikogu pressiteenistus
Epp-Mare Kukemelk