Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu õiguskomisjon otsustas, et 40 Riigikogu liikme poolt algatatud kooseluseaduse eelnõu (650 SE) läheb Riigikogu istungile teisele lugemisele 7. oktoobril ning kui see lugemine lõpetatakse, toimub eelnõu lõpphääletus 9. oktoobril.

Eelnõu teise lugemise lõpetamist toetas viis komisjoni liiget, vastu oli sellele neli.

Õiguskomisjon hääletas tänasel istungil 23 muudatusettepanekut ning tõi seadusesse sisse näiteks viite registreeritud elukaaslaste perekonnale.

„Üks kriitika sellele eelnõule on olnud, et eelnõu algses tekstis oli küll kirja pandud registreeritud elukaaslaste omavahelised õigussuhted, kuid polnud viidatud nende juures elavatele võimalikele teistele perekonnaliikmetele ehk lastele,“ lausus õiguskomisjoni esimees Neeme Suur. „Viisime eelnõusse sisse parandused, mis annavad kaitset ja laiendavad ülalpidamiskohustust ka registreeritud elukaaslaste perekonna teistele liikmetele.“

Kooseluseaduse eelnõu annab mitteabielulises kooselus elavate isikutele võimaluse oma kooselu registreerida ja seeläbi reguleerida omavahelisi õigussuhteid. Kooseluseaduse reguleerimisalasse kuulub kooselulepingu sõlmimise kord, registreeritud elukaaslaste õigused ja kohustused ning kooselulepingu lõppemise alused. Seaduseelnõu võimaldab ka samasoolistel paaridel oma kooselu registreerida.

Tagasiside