Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu väliskomisjon ja riigikaitsekomisjon otsustasid toetada Eesti seisukohti 20.-21. mail Chicagos toimuval NATO tippkohtumisel, mida tänasel komisjonide ühisistungil esitas peaminister Andrus Ansip

Ansipi kinnitusel lähtub Eesti põhimõtteist, et NATO on tegus ja energiline organisatsioon, mis kinnitab tugevat ja aktiivset transatlantilist sidet. Peaministri sõnul on tippkohtumisel esikohal otsused, mis puudutavad  NATO võimet astuda vastu 21. sajandi väljakutsetele, tehes seda eelkõige läbi oma kaitsevõimekuse arendamise.

„Peame oluliseks, et liitlased võtavad kohustuse arendada edasi tavarelvastust ning toetame raketikaitse vahevõime käivitamist. Leiame, et küberkaitse tuleb senisest enam integreerida NATO kaitseplaneerimisse,” sõnas Ansip.

Peaministri kinnitusel on teine oluline teema NATO eesmärkide saavutamine Afganistanis, kus liitlased peavad suutma tagada vastutuse ülemineku ja sõja lõpetamise nii, et säilib NATO pikaajaline partnerlus ja  rahvusvahelise üldsuse pikaajaline toetus Afganistanile.

NATO laienemise osas toetab Eesti Ansipi kinnitusel avatud uste poliitika jätkumist. Igale riigile tuleb ta sõnul läheneda individuaalselt ja oluline on riigi sisuline vastavus Washingtoni lepingu artikkel 10 tingimustele ja riigi panus transatlantilisse julgeolekusse.

Väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul on eeloleva NATO tippkohtumise puhul oluline, et allianss suudaks vaatamata sisemistele raskustele eeskätt kaitse-eelarvete osas ja välisele dünaamikale säilitada tugeva ühismeele ning ühiskaitse põhimõtte jagamatuse.  „Eestile on oluline, et NATO edasine laienemine ei lükkuks määramatusse tulevikku,“ ütles Mihkelson.

Samuti rõhutas Mihkelson, kes on ühtlasi NATO Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni juht, et tippkohtumise tulemused tulevad veidi enam kui nädala pärast arutlusele NATO PA korralisel kevadistungjärgul Tallinnas.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside