Jäta navigatsioon vahele

21. mail Georgias peetud parlamendivalimised olid valdavalt ausad ja õiglased. Eesti vaatlejad ei näinud valimispäeval olulisi rikkumisi.

Valimiseelne õhustik võimaldas erakondadel ja kandidaatidel oma kampaaniat enamasti takistamatult korraldada.

Tõdeme siiski, et rahvusvahelised vaatlejad märkasid ka tõsiseid rikkumisi.

Peame põhjuseks seda, et mitte alati pole viimaste aastate demokraatiasõnum hästi kohale jõudnud või siis puudub piisav kogemus vabade ja ausate valimiste administreerimiseks.

Tervitame Georgia valmisolekut nende küsimustega edaspidi tõsiselt tööd teha. Tervitame ka Georgia keskvalimiskomisjoni otsust tühistada valimistulemused nendes jaoskondades, kus registreeriti rasked rikkumised, kuid tõdeme samas, et neil juhtumitel ei ole kaalukat tähendust valimistulemuse kui terviku suhtes.

Jagame OSCE Parlamentaarse Assamblee vaatlusdelegatsiooni juhi João Soarese hinnangut, et võrreldes jaanuaris peetud presidendivalimistega näitavad nüüdsed valimised konkreetset ja sisulist edasiminekut.

Vaatlejatena osalesid Georgias Riigikogu liikmed Andres Herkel, Helmer Jõgi, Väino Linde, Jaanus Marrandi, Kadri Must, Mart Nutt, Mati Raidma ja Evelyn Sepp.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside