Jäta navigatsioon vahele

Euroopa Liidu asjade komisjoni liikmete kohtumine Londoni lordmeeri Andrew Parmley ja linnaosa eriesindaja Jeremy Browne’ga keskendus Ühendkuningriigi lahkumisele Euroopa Liidust.

Komisjoni esimees Toomas Vitsut tutvustas Eesti eesistumise parlamentaarseid sündmusi ja andis ülevaate Eesti peamistest teemadest eesistumise ajal. Pikemalt peatuti Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise läbirääkimistel.

Lordmeer Parmley tänas Eestit valmiduse eest alustada seoses Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise otsusega Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise perioodi pool aastat varem. „Kuigi me lahkume Euroopa Liidust, ei lahku me Euroopast,“ kinnitas Parmley, kes tuli enda sõnul Tallinnasse, et arutada edasist majandus- ja finantsalast koostööd.

Rääkides Ühendkuningriigis elavate ja töötavate Eesti inimeste tulevikust, kinnitasid külalised, et kellegi huvides ei ole takistada andekate ja tarkade inimeste töötamist riigis.

Komisjoni liikme Marianne Mikko sõnul kurvastas brittide lahkumisotsus paljusid Eesti inimesi. Kuigi britid on Eesti head partnerid ning panustavad ka Balti regiooni julgeoleku tagamiseks, hoiab Eesti lahkumisläbirääkimised selgelt lahus Ühendkuningriigi panusest läbi NATO. „Eesistujana peab Eesti pidama silmas kõigi 27 liikmesriigi huve, samas kohtlema lahkumisläbirääkimistel kõiki õiglaselt,“ ütles Mikko.

Komisjoni liige Aivar Sõerd rääkis kahepoolsetest majandussuhetest ja ütles, et Eesti on huvitatud vabast turust. Tema sõnul on finantskeskkond Eestis hea, kuid konkurentsivõimes jääb Tallinn teistele Euroopa pealinnadele alla transpordiühenduste poolest.

Kohtumisel osalesid veel ELAKi liikmed Tiina Kangro, Tiit Terik ja Oudekki Loone.

City of London on Suurbritannia äri- ja finantskeskus, kus on mitmete suurfirmade peakorterid. Seda juhib Londoni ülemlinnapea ehk lordmeer (Lord Mayor of London). Kuigi linnaosas elab alla 10 000 inimese, käib seal tööl umbes 300 000 inimest.

Fotod kohtumiselt.

Riigikogu pressiteenistus