Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon otsustas täna saata Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuskile kirja toetamaks rahvusparlamentide rolli suurendamist Euroopa Liidu (EL) õigusloomes. See on üks Ühendkuningriigi ettepanekutest, mida britid soovivad oma suhetes Euroopa Liiduga läbi rääkida Euroopa Ülemkogu kohtumisel järgmisel nädalal.

Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Kalle Pallingu sõnul on rahvusparlamentidel tähtis roll Euroopa seadusandluse ülevõtmisel oma riigi õigusloomesse. „Toetame Ühendkuningriigi nii-öelda punase kaardi ettepanekut, et nõukogu peaks peatama ELi eelnõu menetluse, kui selle vastu on üle 55 protsendi rahvusparlamentidest. See annaks hea võimaluse kontrollida eelnõu olulisust ja vältida mittevajalikke seadusandlikke takistusi ettevõtjatele ja kodanikele,“ ütles Palling.

ELi asjade komisjon loodab toetuskirjale ka teiste liikmesriikide toetust enne Euroopa Ülemkogu kohtumist, mis toimub 18. – 19. veebruaril. Ülemkogul peetakse läbirääkimisi Ühendkuningriigi uue kokkuleppe osas Euroopa Liiduga, mis puudutab euroala ja sellesse mittekuuluvate liikmesriikide omavahelisi suhteid, ELi konkurentsivõime tugevdamist, suveräänsust ning isikute vaba liikumist.

ELi asjade komisjon toetas Eesti seisukohti Euroopa Ülemkogul, kus Eestit esindab peaminister Taavi Rõivas.

Fotod istungilt

Riigikogu pressiteenistus