Jäta navigatsioon vahele

Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling kohtub täna Läti, Leedu ja Poola Euroopa Liidu asjade komisjonide esimeestega Riias, kus ta tutvustab Eesti kogemust jagamismajanduse seadustamisel ning arutab rändekriisi lahendamiseks võimaliku rahastu loomise ettepaneku tegemist Euroopa Komisjonile.

Riigikogu menetleb ühistranspordiseaduse muudatust, mis loob sõidujagajatele selge ja lihtsa regulatsiooni ning kehtestab nõuded elektroonilistele sõite vahendavatele platvormidele. „Riik peab looma regulatsiooni, et inimeste ettevõtlikkust soodustada, teenuseid reguleerida, tarbijaid kaitsta ja makse koguda,“ ütles Palling.

Pallingu sõnul on jagamismajandus kasvav ettevõtlusvorm, mille kaudu suurenevad oluliselt tarbijate valikud ja elanikkonna ettevõtlikkus. Ta lisas, et jagamismajandus suurendab mikroettevõtete osakaalu ja seeläbi ka riigi maksutulu.

Riias toimuval Balti riikide ja Poola Euroopa Liidu asjade komisjonide esimeeste kohtumisel arutatakse ka migratsiooniküsimusi. Teema raames käsitlevad komisjonide juhid põgenike ümberpaigutamisega seotud küsimusi. Samuti räägitakse Euroopa Liidu ja Türgi vahel sõlmitud põgenike tagasivõtulepingust.

Pallingu sõnul tuleb migratsioonikriisi lahendamiseks käsitleda kogu Vahemere regiooni koos Põhja-Aafrikaga ühtse tervikuna. Parima võimaliku lahendusena pakub ta piirkonnale investeeringute programmi loomist, mis aitaks regiooni riikide elatustaset tõsta, luua töökohti, tagada ligipääs haridusele ning arstiabile ja seeläbi vähenda rände aluseks olevaid põhjusi. Sama mõtet pakkus Palling eelmisel nädalal Tallinnas toimunud kohtumise raames Euroopa Komisjoni esimesele asepresidendile Franz Timmermansile.

Nelja riigi komisjonide juhid arutavad ka piirikontrolliga seotud küsimusi. Pallingu sõnul tuleb tugevdada Euroopa Liidu välispiiride kontrolli ja parandada riikidevahelist infovahetust. Julgeolekuohtudega paremaks toimetulekuks tuleks tema sõnul anda igale piiriületajale e-identiteet.

Eraldi diskussioon toimub Riias strateegilise kommunikatsiooni küsimuses seoses Venemaa infosõjaga. Samuti käsitletakse kohtumisel kujunenud olukorda Ukrainas.

Majandusvaldkonnas keskendub arutelu Nord Stream II torujuhtme mõju Kesk- ja Ida-Euroopa piirkonna gaasiturule.

Riigikogu pressiteenistus
Epp-Mare Kukemelk