Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni (ELAK) liikmed osalevad Austria pealinnas Viinis Rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide täiskogu istungil (COSAC).

ELAK-i esimehe Toomas Vitsuti sõnul peab ühendus analüüsima, kuidas kasvatada kodanike osalust Euroopa Parlamendi valimistel tuleval kevadel. „Sügisese Eurobaromeetri uuringu järgi on eurooplaste toetus Euroopa Liidule läbi aegade kõrgeim, sama uuringu järgi ei usu aga enamik eestlastest, et nende hääl Euroopa Liidus loeks. Digilahendused ja e-kaasamine võiks olla tee kogu ühenduse kodanike usalduse tõstmiseks ja valimisaktiivsuse kasvatamiseks,“ ütles Vitsut.

ELAK-i aseesimehe Jaak Madisoni hinnangul soovivad liikmesriikide kodanikud teada, milline saab olema Brexiti-järgne Euroopa Liit. “Euroopa Komisjonil tuleb kriitilise pilguga peeglisse vaadata ja aru saada, mis on need vead, mis on viinud Suurbritannia lahkumiseni ja mida siiani on keeldutud tunnistamast ning alles siis saame edasi arutleda ühenduse tuleviku teemal,“ ütles Madison.

COSACi päevakorras on Austria eesistumise saavutused, Brexiti läbirääkimiste seis, Euroopa Liidu kliimapoliitika ja Energialiit ning kevadiste Euroopa Parlamendi valimistega seoses ka ühenduse läbipaistvus ja lähedus kodanikele.

Rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide täiskogu istung Viinis toimub 18.-20. november. Eestist osalevad veel Monika Haukanõmm, Tarmo Kruusimäe, Kalle Palling ja Barbi Pilvre.

Riigikogu pressiteenistus
Kristi Sobak