Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni liikmed osalevad täna ja homme Stockholmis Rootsis rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide täiskogu istungil (COSAC), kus arutelude keskmes on Euroopa Liidu siseturg, rohepööre ja Ukraina.

Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Liisa Pakosta ütles, et COSACi täiskogu kõige olulisem debatt on kahtlemata Ukraina teemal. „Meie ülesanne Eestist on Euroopa kolleegide motivatsiooni üleval hoida, et jätkata ja koordineerida abi Ukrainale nii, et sellest võimalikult palju kasu oleks. Samuti on tähtis luua eritribunal terroristliku Venemaa juhtide ja liitlaste üle õiglaseks kohtumõistmiseks,“ rõhutas Pakosta.

Esimees avaldas heameelt, et koostöös Saksamaa, Poola ja Leedu kolleegidega sai esitatud rida muudatusettepanekuid COSACi järelduste karmimaks ja konkreetsemaks muutmisel Ukraina teemas ning enamik neist leidsid toetust. „Eriti oluline on ühtne arusaam praegu toimuvast Ukraina laste küüditamisest ja lastelt nende Ukraina rahvusliku identiteedi röövimisest. Samuti on Euroopa Liidu parlamendid nõus, et Venemaa varad tuleb suunata Ukraina ülesehitamisse ja ühine toetus Rahvusvahelise Kriminaalkohtu tegevusele Venemaa sõjakuritegude uurimisel. Eesti jätkab tegevust Venemaa terroristlikuks riigiks tunnistamisel,“ lisas Pakosta.

Komisjoni aseesimees Maria Jufereva-Skuratovski märgib oma sõnavõtus samuti, et tähtis on Ukraina toetamisega jätkata. „Oluline on, et rahvusparlamentide esindajad lepiksid kokku ja oleksid ühel nõul, mismoodi peaks Ukraina toetamine välja nägema nii lühemas- kui ka pikemas vaates ning kuidas tagada Ukraina järjepidev ülesehitamine. Me ei saa lasta tekkida sõjaväsimusel, vaid peame ukrainlasi toetama kuni sõja lõpuni ja Ukraina võiduni.“

Täna on COSACi täiskogu päevakorras Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni videopöördumine, Rootsi ülevaade riigi Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise prioriteetidest ning debatt Euroopa Liidu ühtse turu teemal, kus ettekandega esineb Euroopa Parlamendi esimene asepresident Othmar Karas. Homme keskendub COSACi täiskogu Rootsi kroonprintsess Victoria osalusel kliimaneutraalsuse saavutamisele ning Ukrainale.

Rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide täiskogu istung toimub Rootsi parlamendis Riksdagis 14.–16. maini. Eesti delegatsiooni kuuluvad Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Liisa Pakosta ja aseesimees Maria Jufereva-Skuratovski.

COSAC on 27 liikmesriigi rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjone ühendav koostööformaat.

Lisainfo:
Liisa Pakosta tel +372 502 6191