Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna riigikontrolör Mihkel Oviiriga, kes andis Riigikogule üle riigikontrolli aruande „Ülevaade riigi vara kasutamisest ja säilimisest 2006. aastal”.

Kesksete teemadena olid kohtumisel kõne all riigivaraga seotud küsimused, teenuste kättesaadavus IT arengu seisukohalt ja omavalitsuste probleemid.

Oviir avaldas arvamust, et riik peaks endale selgeks tegema, missugust kinnisvara, sealhulgas maad, ta vajab, ning mittevajaliku kas müüma või andma üle omavalitsustele. Oviir pidas õigeks, et riigi kinnisvaraga tegeleb keskselt AS Riigi Kinnisvara, ja mitte iga ministeerium eraldi, kuna vastupidisega raisataks asjatult riigi ressursse.

Kõneldes teenuste kättesaadavusest, avaldas Oviir oma muret, et inimesi jooksutakse ilma asjata erinevate ametkondade vahel, samas kui ta võiks oma probleemi ära lahendada ühes kohas, saades ühest ametkonnast kogu vajaliku teenuste paketi. Selle ühe põhjusena nägi Oviir asjaolu, et erinevad andmebaasid on üles ehitatud vertikaalselt ja puudub nendevaheline horisontaalne kasutus.

Ergma tõstatas ka omavalitsuste teema, tundes huvi, mida on riigikontroll ära teinud just selles vallas, kuna esmakordselt auditeeris riigikontroll 2006. aastal ka omavalitsuste majandustegevust.

Oviiri sõnul jaotuvad Eesti omavalitsused 10% ulatuses suurteks ja 90% ulatuseks väikesteks omavalitsusteks, ning probleemsed on just väikesed omavalitsused, millel ei jätku oma ülesannete täitmiseks piisavalt ressursse ega ka spetsialiste.

Ergma ja Oviir nägid ühe võimaliku lahendusena seda, et väiksemad vallad ühineksid omavalitsusliitudeks, mis võimaldab mitmeid funktsioone ühiselt täita.

Täna riigikontrolöri poolt üle antud ülevaade on kättesaadav riigikontrolli kodulehel.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside