Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu esimees Ene Ergma ja vabaühenduste liit EMSL andsid täna Toompea lossi Valges saalis üle kodanikuühiskonna aasta tegijate auhinnad, millega väljendati tänu kodanikuühiskonna mullustele parimatele tegijatele.

Ergma ütles oma tervituskõnes: „Tänavuse, eile Eestis avatuks kuulutatud vabatahtliku tegevuse aasta idee on hüüda üle kogu Euroopa Liidu, et ärksad ja tegusad kodanikud on igas riigis äärmiselt suur väärtus. Iga tark inimene on hindamatu, oskustöölistest insenerideni, teadlasteni, aga täna tunnustame siin eelkõige suuresti õhinast kantud kodanikke.“ Ene Ergma arvates on sellised tunnustamisüritused väga vajalikud: ühtedele selleks, et nad tunnetaksid, et nende tegemisi märgatakse ja teistele selleks, et neilgi tekiks soov kaasa lüüa. „Teie aitate iga päev kaasa, et veel rohkem inimesi tahaks anda midagi ka kogukonnale ja ühiskonnale. Tänaste laureaatide seas on näiteks ka EMT ja Toidupank, mis on säravad eeskujud eelkõige eravahendite ja tippspetsialistide kaasamisest tõhusatesse algatustesse,“ ütles Ergma. Riigikogu esimees märkis, et koostöö riigi ja kolmanda sektori vahel muutub järjest tihedamaks ja sisukamaks ning et avalik võim teadvustab nii riigis kui omavalitsustes üha selgemalt vabaühendusi kui mitte kitsaste grupihuvide eest seisvaid saarekesi, vaid väärtuslikke koostööpartnereid. „Huvigruppide ja partneritega suhtlemine pole alati kerge, kuid kaasamiseta pole võimalik luua toimivaid seadusi. Loodan, et avalikke huve esindavad vabaühendused on Riigikogu järgmisele koosseisule veel tugevamad partnerid ja me suudame koos leida rohkem tasakaalu kas või avalike ja ärihuvide vahel, milleks on praegused aastad palju soodsamad kui majandusbuum,“ rõhutas ta. Ergma sõnul kuulub mittetulundusühendustesse viiendik Eesti elanikest, mis on suur potentsiaal mitte ainult vabatahtlike aktsioonide, vaid ka töökohtade mõistes. Eestis on kolmandas sektoris palgal umbes 2 protsenti inimestest. Selle näitaja kasv on üks oluline märk kodanikuühiskonna arengust ja selle eelduseks on ka koostöö avaliku võimuga. Riigikogu esimees: „See, mida mina sooviksin, on see, et vabaühendused näeksid ka ise oma rolli teinekord laiemalt, kui vaid huvide kaitse, heategevus või isetegevus. Et nad oleksid ka ise ettevõtlikumad just ettevõtluse mõttes – mõeldes välja näiteks vajalikke avalikke või kogukonnateenuseid. Nii aitab ühendus nii ennast majanduslikult kui ka sageli õnnetus seisus omavalitsust, rääkimata kasust kogukonnale.“ Ergma soovis kõigile edaspidiseks tegutsemistahet ja kirge.

Tiitliga pärjatati vabaühendust Toidupank ja äriettevõtet EMT. Aasta missiooniinimeseks sai Liia Hänni ning aasta teoks kuulutati NO99 teatri “Ühtne Eesti”. Esmakordselt välja antud aasta pioneeri tiitli sai Garage48.

Riigikogu pressitalitus
Tagasiside