Jäta navigatsioon vahele

{
mso-style-parent:””;
font-size:10.0pt;”Times New Roman”;}

Riigikogu esimees Ene Ergma esines täna sõnavõtuga Euroopa Nõukogu riikide parlamendijuhtide kohtumisel Küprosel Limassolis, kus käsitleti parlamendiopositsiooni õigusi ja vastutust.

Ergma sõnul on parlamentaarses demokraatias vajalik mitte üksnes piisavate reeglite olemasolu, vaid ka see, et neid reegleid (sh väljakujunenud tavasid) igapäevaselt järgitakse. Näiteks peab opositsioon saama varakult juurdepääsu arutluse ja otsustamisega seotud infole. Tal peab olema võimalus aruteludest osa võtta ja kindlustunne, et ka opositsiooni poolt tõstatatud teemad jõuavad päevakorda ehk avalikule arutelule. „Opositsioonile peab olema tagatud miinimum kogus õigusi, mida järgitakse. Samas ei saa opositsioonil õigusi olla ka üleliia, sest valitsus peab saama valitseda! Võtmeküsimuseks kujuneb õige vahekorra leidmine,“ ütles ta.

Riigikogu esimees kutsus üles otsima ka vastust küsimusele: kas olulisem on tagada enamuse võimekus teha kiireid otsustusi (valitsemisvõimekus) või vajadus tagada langetatud otsustuste kehtima jäämine ka pärast jõuvahekordade muutumist parlamendis (valitsemisstabiilsus)? Kas opositsioon peaks olema eelkõige ebamugav taganttorkija või alati dialoogiks valmis partner? Ta pakkus välja, et mõlemat. Olulised märksõnad on siinkohal: opositsiooniga arvestamine; konstruktiivne opositsioon; koostöö ja dialoog, sest opositsioon ei asu ju kosmoses; suundumus osalus- ja konsensusdemokraatiale. Opositsioonil ja võimul on ühine vastutus ühiskonna ja oma kodanike ees.

Ergma sõnul ei saa kahjuks eitada, et viimaste aastate suundumus on populistlikuma poliitika tegemine. Selliseid parteisid on saatnud valimistel edu, mida on toetanud meediasfääris toimunu, kus näeme üha rohkem kolletumise tendentse. Ta kahetses, et igapäevane tubli riigivalitsemine ei leia eriti kajastamist ja meediaruumi täidavad skandaalid, vastandumised ja meelelahutus. See on soodne pinnas populismile ja seda kasutavad poliitilised jõud. „Muidugi ei ole see ainult opositsioonile iseloomulik tegevus, kuid valitsusvastutust kandmata on seda lihtsam harrastada,“ täiendas ta.

Kahepäevasel ENi parlamendijuhtide konverentsil arutatakse veel diskrimineerimisest hoidumise teemat ning külastatakse Nikosiat, kus kohtutakse Küprose presidendi Demetris Christofias’iga.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside