Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu esimees Ene Ergma avas täna KUMUs näituse „gateways. Kunst ja võrgustunud kultuur“. „Termin “infoühiskond” näib olevat muutunud osaks igapäevasest kõnepruugist. Nii meedia, poliitikud kui ka rahvusvahelised organisatsioonid kasutavad seda mõistet tihti.  Seejuures eeldatakse ilmselt, et kuulajad jagavad mõiste kasutajatega samu arusaamu. Lähema vaatluse korral selgub aga, et infoühiskonna mõistel niivõrd ühest tähendust polegi. Infoühiskonna teoreetikud väljendavad oma arusaama või käsitlust läbi märksõnade nagu tehnoloogia, võrk, infotootmine, info kui võtmetähtis ressurss, aeg, ruum, kiirus, kultuur,“ rääkis Ergma. Ta jätkas mõttega, et arvutid on infoühiskonnale sama, mis seadmete arendamine ja kasutuselevõtt industrialiseerimisele. See tekitab pisut kõhedust, kuid on samas huvitav ja ütleb väga palju meie igapäevaelu muutumise kohta. Kui meie pääseme võrku, siis pääseb võrk ka meie ellu. „Olukorras, kus Euroopa Komisjon on infovõrke kahjustavate vahejuhtumite tõttu loonud Infoturbe ameti, mis liikmesriikide infotehnoloogiaüksusi abistades kannab missiooni Euroopa digitaalse majanduse turvalisuse valdkonnas, võiks võrgu kasvu kaardistades küsida, kuhu edasi,“ arutles Ergma. Riigikogu esimehe arvates aitab käesolev näitus vastata küsimustele nagu mida teha ebasoovitava infohulgaga, mida võrk transpordib, kõnelemata ohtlikest ründeprobleemidest ja kuidas ennast kaitsta nende ohtude eest, ja kas tuleks piirata iseenda pidevat võrgusolekut. Ergma märkis eksponeeritud tööde hulgast ära uue tehnoloogia ja looduse ühendamise humoorika katsetuse - „Tõelise tiguposti“, mis tuletas talle meelde teadlase-aega Moskvas, mil saadetis Ameerika kolleegile jõudis kohale alles poole aasta pärast. „See väljapanek on rahvale järelemõtlemiseks,“ oli Riigikogu esimees veendunud.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside