Jäta navigatsioon vahele

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee arutas täna Strasbourgis Kosovo tuleviku küsimust. Ettekandega esines ÜRO erisaadik Kosovos, endine Soome president Martti Ahtisaari. Ta rõhutas, et Kosovo tuleviku osas on kõige tähtsam teha otsuseid, mis võimaldavad seal elavatel rahvastel rahumeelselt koos eksisteerida. Ta märkis samuti, et Euroopa Nõukogu saab selles küsimuses olla tähtsaks teerajajaks ning ENPA otsused mõjutavad oluliselt kogu regiooni tulevikku.

ENPA arutab samas ka raportit Kosovo tuleviku kohta. Raportis, mille autoriks on Lord Russell-Johnston Suurbritanniast, soovitatakse ühe punktina anda Kosovole iseseisvus, mis tagaks enamiku kosovlaste huvides stabiilsuse kogu regioonis. ENPA Riigikogu delegatsiooni liikme Sergei Ivanovi sõnul aga võib just see punkt saada komistuskiviks, mis takistab ENPA liikmetel leidmaks vastuvõetavat lahendust Kosovo probleemile. “Nii olulises küsimuses oleks enne vaja ära oodata Ahtisaari raport ja ettepanekud, mis valmivad veebruaris ning alles seejärel hääletada ja teha otsuseid,” sõnas ta.

Täna õhtul leiab ENPA presidendi Rene van der Lindeni initsiatiivil tema büroos aset ka kohtumine, millel osalevad Riigikogu ENPA delegatsiooni juht Marko Mihkelson ning Venemaa Riigiduuma delegatsiooni juht Konstantin Kossatšov. Mihkelsonil on kavas kinkida van der Lindenile raamat “Estonia 1940-1945”, mis ilmus eelmisel aastal ning on kokku pandud Max Jakobsoni juhitud inimsusevastaste kuritegude komisjoni raporti põhjal.

Lisainfo: Marko Mihkelson 5141442

Riigikogu pressitalitus