Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu väliskomisjoni delegatsioon arutas Poolas Seimi Euroopa Liidu asjade komisjoni ja väliskomisjoniga, samuti Senati väliskomisjoniga julgeolekuküsimusi, ühiselt kinnitati NATO liitlaste püsiva kohaloleku vajadust riikides.

„Kahepoolsed suhted Eesti ja Poola vahel on väga head ja me oleme ühed lähedasemad liitlased nii EL-is kui NATO-s, meil on kaitse ja julgeoleku teemadel ühine nägemus ja arusaamad,“ ütles Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

Suhetes Venemaaga peab Euroopa Liit olema ühtne ja liikmesriigid ei peaks erihuvidest lähtuvalt strateegiliselt ohtlikke otsuseid tegema, vahendas Mihkelson kohtumistel arutatud seisukohti. „Loodetavasti saavad ka enne Venemaa suhtes positiivsetel kaasamisseisukohtadel olnud riigid aru, et on vaja konkreetseid ja selgeid signaale saata. Näiteks Krimmi annekteerimise mittetunnustamise kindlal ja pideval järgimisel,“ ütles Mihkelson.

Eesti ja Poola on lisaks Suurbritannia Ühendkuningriigile Euroopas need vähesed riigid, kelle kaitsekulutused on kahe protsendi juures sisemajanduse koguproduktist. „Loodetavasti paneb Ukrainas toimuv liikmesriike mõtlema enda panuse tugevdamisse kollektiivkaitses ja seda tegudega,“ lisas Mihkelson.

Kolmapäeval kohtub Riigikogu väliskomisjoni delegatsioon Poola välisministeeriumi Euroopa poliitika osakonna direktori ning asedirektori ja julgeolekupoliitika osakonna asedirektoriga.

Eesti parlamendi väliskomisjoni delegatsiooni kuuluvad Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ning liikmed Barbi Pilvre, Margus Hanson ja Enn Eesmaa.

Tagasiside