Jäta navigatsioon vahele

Raportis tuuakse esile poliitiliste vangide teema.

Riigikogu delegatsiooni liige Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees (ENPA) Andres Herkel esines täna Strasbourg´is kaasraportiga Aserbaidžaani kohta. Herkel esitas raporti liikmesriikide monitooringukomiteeraames koos Šveitsi esindaja Andreas Grossiga.

Herkel tõi raportis eriti esile poliitiliste vangide teema. Aserbaidžaanis peetakse tänaseni kinni poliitilisi vange, kelle üle pole kohut mõistetud. Samuti puudub riigis tõhus õiguskaitseorganite järelevalve süsteem. Edasikaebamisõigus puudub täiesti ning ametisse pole nimetatud ombudsmani. ”Õigussüsteem ei funktsioneeri ning probleemid tekivad eeskätt rohujuuretasandil,” selgitas Herkel.

Esitatud raportis märkisid ettekandjad, et küsimusi tekitab samuti võrdsete võimaluste andmine erinevatele poliitilistele jõududele, kusjuures lubatud pole näiteks poliitiliste parteide koosolekud ning probleeme tekitab ka ajakirjanike vastu suunatud füüsiline vägivald. Rääkides ligikaudu 8000 Aserbaidžaanis asuvast Tšetšeenia põgenikust nentisid ettekandjad, et neile tuleb anda ametlik pagulase staatus.

Samas kiitsid Herkel ja Gross koostööd riigi parlamendiga. Seadusloome valdkonnas on märgata edasiminekut, sealhulgas on vastu võetud seadus avalik õiguslikust televisioonist.

Strasbourg´is leiab sel nädalal aset ENPA 2004. aasta istungjärgu 4. osaistung. Riigikogu delegatsiooni juhib väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

Tagasiside