Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu OSCE Parlamentaarse Assamblee delegatsiooni esimees Sven Sester ja liige Heljo Pikhof osalevad sel nädalal Viinis assamblee talvisel istungil, mille fookuses on pikaajaliste konfliktide lahendamine, kliimamuutuste mõju julgeolekule ning mitmepoolne inimõiguste alane koostöö.

Delegatsiooni esimees Sven Sester peab oluliseks assamblee talvisel istungil pöörata tähelepanu tähtsamates küsimustes ühtsete seisukohtade väljatöötamisele Balti riikide ja Põhjamaadega, mis tagab julgeoleku regioonis tervikuna. „Eesti on väike riik ning seega on oluline ka assamblee töös teha koostööd ja leida ühisosa NB8 formaadi riikidega,“ lisas ta.

Delegatsiooni liige Heljo Pikhof märkis, et istungjärgu fookusteemadeks on muu hulgas antisemitismi, diskrimineerimise ja sallimatuse vastu võitlemine ning koostöö inimõiguste vallas. „Kindlasti jagame riikide vahelisi kogemusi selle osas, kuidas vähendada vihkamist ning arutame lahenduste üle, mis võiksid toetada inimõiguste rikkumise vastu võitlemist,“ rääkis Pikhof.

Riigikogu liikmed osalevad OSCE Parlamentaarse Assamblee poliitika- ja julgeolekukomitee, demokraatia-, inimõiguste ja humanitaarküsimuste komitee ning majandus-, teadus-, tehnoloogia- ja keskkonnakomitee töös.

Assamblee 19. talvisel istungjärgul käsitletakse muu hulgas OSCE vahendite tõhusat kasutamist pikaajaliste konfliktide lahendamiseks ning parlamendi liikmete rolli suurendamist. Valimiste vaatlusmissioonide juhid tutvustavad kolmele komiteele oma raporteid hiljutiste Ukraina, Valgevene, Usbekistani ja Aserbaidžaani valmiste kohta.

Samuti tutvustatakse komiteede istungitel ideid ja resolutsioonide kavandeid juulis Vancouveris toimuvaks istungjärguks ning toimuvad kahepoolsed kohtumised, temaatilised kõrvalüritused ja arutelud.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Parlamentaarse Assamblee eesmärk on rohkem kaasata liikmesriike Euroopa poliitika- ja julgeolekuküsimuste lahendamisse, et tõhustada tsiviilkontrolli sõjaliste küsimuste üle ning suurendada parlamendisaadikute vastutust ja mõjujõudu.

Riigikogu pressiteenistus
Liisa Johanna Lukk