Jäta navigatsioon vahele

{
mso-style-parent:””;
font-size:10.0pt;”Times New Roman”;}

Riigikogu lõpetas täna kõigi kuue fraktsiooni algatatud kõrgemate riigiteenijate ametipalkade seaduse eelnõu (369 SE) teise lugemise. Seaduse eesmärk on korrastada kõrgemate riigiteenijate palgasüsteem, sidudes selle lahti keskmisest palgast ning muutes selle lihtsamaks ja läbipaistvamaks.

Teisel lugemisel ettekandega esinenud põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde tõi esile muudatused, mis eelnõu teiseks lugemiseks komisjonis tehti. Ta märkis, et eelnõus sätestati kõrgemate riigiteenijate kõrgeim palgamäär, milleks on 5200 eurot. Et Eesti on selle seaduse jõustumise ajaks 2011. aasta kevadel eeldatavalt läinud üle eurole, siis otsustatigi sätestada palgamäär eurodes. Nimetatud palgamäära suuruse sätestamisel lähtuti sellest, et säiliksid olemasolevad palgad.

Linde võrdles uute palkade määra seni kehtinud palkadega ning tõdes, et kõrgeima palgamäära puhul on tegemist palgalangusega. Nõnda väheneb kuni käesoleva aastani kehtinud palkadega võrreldes näiteks presidendi palgamäär enam kui 8000 krooni ehk 89 726 kroonilt 81 360 kroonini. Samuti pole märkimisväärse palgatõusuga tegemist Riigikogu liikmete ega ka peaministri ja ministrite puhul. Kuigi kuni 2010. aasta lõpuni kehtivad kõrgematele riigiteenijatele seoses ametipalkade maksmise ajutise korraldusega vähendatud palgad, oleksid need endise korra taastumisel 2011. aasta algusest olnud võrreldavad käsitletava eelnõu määradega.

Eelnõu vastuvõtmine on planeeritud homsele, kolmapäevasele istungile.

Praegu makstakse Riigikogu liikmetele palka 2008. aasta IV kvartali keskmise palga alusel, mis on 13 117 krooni. Korrutades selle summa vastavalt seadusele neljaga, tuleb Riigikogu liikme kuupalgaks 52 468 krooni. Järgmise aasta märtsist  Riigikogu liikme palk eeldatavalt väheneb, sest selle aasta IV kvartali prognoositav keskmine palk on väiksem kui möödunud aastal.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside