Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu liige Andres AmmasVabaerakonna fraktsiooni aseesimehe Andres Ammase sõnul on Vao pagulaskeskuse süütamine ilmselt vihakuritegu või provokatsioon, mis on seadnud kümnete süütute inimeste elud ohtu. Pagulasteemat kirglikuks kütnud ja inimeste änge oma huvides kasutavad poliitikud ja ühiskonnategelased peavad tema sõnul mõistma oma moraalset vastutust.

„Kui kiidame vaikides heaks, kuidas vihakõnelejad ja sildistajad üksteist üle trumbates järjest vängemaid väljendeid kasutavad ning kuidas see lõpuks inspireerib ka kuritegudele, oleme kaasvastutajad selle õuduse laienemise eest,“ ütles Ammas.

Mõned poliitikud on rassismi ja võõraviha võimendades läinud tema sõnul viimastel kuudel selgelt üle piiri. „Pidev jutt valge rassi ohtu sattumisest ja inimeste elujärje halvenemisest põgenike tõttu julgustab ja õhutab mõtlematutele tegudele inimesi, kes mingil põhjusel ei ela praeguses Eestis nii edukalt ja sisukalt, kui nad sooviksid.“ Põleng Vaos võib olla pagulasteema vastutustundetu ärakasutamise tagajärg,“, ütles Ammas.

Euroopa Liit on olnud põgenike voolu pidurdamisel piinlikult saamatu ja aeglane, ütles Ammas. „Tuleb kuulata neid asjatundjaid, kes mõistavad, et pagulasprobleemi lahendamine peitub sõjas või kriisis viibivate riikide abistamises nende territooriumil, vajadusel sõjaliste operatsioonide käivitamises ja tõhusa väljasaatmissüsteemi kehtestamises. Pagulaste kriis alles kogub tuure. Eesti on käitunud väärikalt ja otsustanud aidata abivajajaid oma võimaluste piires, kuid veelgi olulisem on meie jõuministritel veenda kolleege tegelema otsustavamalt kriisi põhjuste likvideerimisega,“ lisas Ammas.

Tagasiside