Jäta navigatsioon vahele

Vabaerakonna saadikud algatasid täna seaduseelnõu, mis tagab pärast presidendivalimise läbikukkumist Riigikogus valimiskokku viidud presidendivalimiste õnnetumise. Praegu ei ole see tagatud, sest nõutav on osavõtnud valijameeste enamus ja osavõtjateks loetakse ka neid, kes rikuvad või ei täida sedelit.

„Põhiseaduse Assamblees ei ole kunagi soovitud ega otsustatud, et presidendi valimine võiks valimiskogus ebaõnnestuda ja minna tagasi Riigikogusse. Seega kehtiv Vabariigi Presidendi valimise seadus väärtõlgendab põhiseadust ja võltsib Põhiseaduse Assamblee poliitilist tahet. Meie esitatud eelnõu viib presidendi valimise korra kiiresti vastavusse põhiseaduse mõttega ning tagab poliitilise stabiilsuse,“ ütles Vabaerakonna saadik ja Riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees Jüri Adams.

Adamsi sõnul võimaldab kehtiv kord presidendivalimise valimiskogu teises voorus läbi kukutada, kui üsna väike arv valijamehi sedeli rikub või tühjaks jätab. „See annab väga piiratud valijameeste rühmale õiguse oma tahet ülejäänutele dikteerida ilma oma põhiseaduslikku valimisõigust sisuliselt kasutamata. Seda ei saa pidada demokraatia toimimise seisukohalt päris õigeks,“ ütles ta.
„Eelnõuga loetakse need valijamehed, kes on sedelit rikkunud või täitmata jätnud hääletusest mitteosavõtnuteks. Pendeldamine Riigikogu ja valimiskogu vahel oleks Eesti poliitilisele süsteemile rusuv,“ lõpetas Jüri Adams.

Eelnõu

Lisainfo