Jäta navigatsioon vahele

Vabaerakonna saadiku Artur Talviku sõnul on ERRi uudistesaadete tellitud presidendikandidaatide uuring Allar Jõksi suhtes tasakaalust väljas, küsima oleks pidanud ikka nende toetuse kohta, kes ka tegelikult kandideerivad.

„Esitades küsitluses presidendikandidaatide nimede seas nii Jaak Jõerüüdi kui ka Indrek Tarandi nimed, tähendab see, et lühema nimekirja puhul oleksid nende toetajad pigem olnud just Jõksi toetajad ja Jõksi toetusprotsent kõrgem,“ ütles Talvik. Jõksi 8, Tarandi 6 ja Jõerüüdi üks protsent annab summaks 15. Sama kehtib tema sõnul ka valimistel mitteosaleva Savisaare nime lisamise puhul selles küsitluses – ilma vastusevariandita Savisaar oleks toetus Repsile jõuliselt kõrgem, lisas Talvik.

Sellise küsitluse läbiviimise ja tulemuste esitlemisega püütakse üldsuse pead sassi ajada ja üritatakse PR-trikkidega näidata järjekordselt Reformierakonna tugevust. Tegelikkus on aga Talviku sõnul see, et kauem poliitikas osalenud mitte-reformierakonna poliitikud kinnitavad, et Reformierakond pole kunagi olnud nii suures tülis kui nüüd nende presidendivalimiste käigus kahe kandidaadi pärast võideldes.

Värske uuringu kohaselt on eelmise küsitlusega võrreldes kõige enam suurenenud toetus Siim Kallasele. Aga Talvik meenutab, et endiselt Euroopa Komisjoni transpordivolinikult on muude küsimata küsimuste seas seni küsimata ka ASi Tallinna Sadama korruptsiooniteemade ja segase ja kahjuliku praamihanke kohta. Kuna praamihanke ebaõnnestumise taga on tema kodupartei, oleks tahtnud näha Kallase julgust tuliselt ka oma erakonna suhtes sõna võtta, aga seda ta pole teinud. Samuti ei ole ka Marina Kaljurand olnud kriitiline Reformierakonna äpardumiste suhtes, tõi Talvik välja.

Isamaa ja Res Publica Liidu ja Vabaerakonna saadikud andsid täna valimiskomisjonile üle Allar Jõksi presidendikandidaadiks esitamise toetusallkirjad. ERRi küsitluse järgi on Vabaerakonna valijatest Jõksi poolt 22% ning IRL-i valijatest 8%.

Lisainfo
Artur Talvik