Jäta navigatsioon vahele

Tänasel Euroopa Liidu liikmesriikide parlamentide väliskomisjonide esimeeste kohtumisel Budapestis keskenduti Euroopa Liidu naabruspoliitika tulevikule, selle ida-ja lõunamõõtmele ning nende poliitikate tasakaalule. Selles kontekstis räägiti olukorrast ja võimalikest arengutest Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas, samuti sellest, kuidas Euroopa Liit saab kaasa aidata piirkonna stabiliseerimisele ja arengule. Väliskomisjoni esimehed avaldasid arvamust, et Euroopa Liit peab olema järjekindlam ja kiirem ühiste positsioonide kujundamisel.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson rõhutas, et Euroopa Liidu piiridel kiirelt kasvavad väljakutsed nõuavad ühenduselt kiiret ja rahvusvaheliselt märgatavat reageerimist. „Kuigi Euroopa Liidu välisteenistus on alles loomisjärgus, ei tohiks me kindlasti tuua seda ettekäändeks poliitika puudumisel“, ütles Mihkelson.

Väliskomisjoni esimehed leidsid, et Euroopa ühise välis- ja julgeolekupoliitika parlamentaarse kontrolli teostamine pärast Lissaboni lepingut peab jääma rahvusparlamentide pädevusse. Poola eesistumise ajal soovitakse jõuda kokkuleppele konkreetse koostöövormi osas.
Kohtumisel andis Ungari välisminister Janos Martonyi ülevaate Ungari eesistumise tegevuste hetkeseisust ja edasistest ülesannetest. Martonyi avaldas arvamust, et kui Euroopa on juuni lõpuks natukenegi tugevam kui aasta alguses, on Ungari eesistumine olnud edukas.
Veel olid arutelu teemadeks Euroopa Liidu laienemine, arengud Lääne-Balkanil ja Euroopa välisteenistus.

Järgmine Euroopa Liidu liikmesriikide parlamentide väliskomisjoni esimeeste kohtumine toimub septembri alguses Poolas.

Lisainformatsioon: Marko Mihkelson [email protected] või telefon
51 41442.