Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu sotsiaalkomisjon arutas täna huvigruppidega ohvriabi seaduse eelnõule (236 SE) esitatud muudatusettepanekuid Jõgeva maavalitsuses. Istungil tõstatati naiste tugikeskuse teenuse, tugikeskuse nõustajate pädevuse ning varjupaikadele esitatavate nõuetega seotud küsimusi.

„Seadusega tuleb tagada, et naiste tugikeskuse teenus oleks kvaliteetne ja kättesaadav üle Eesti ning naiste varjupaikade töötajad oleksid pädevad, et vägivalla ohvriks langenud naised saaksid vajalikku psühholoogilist ja sotsiaalset nõustamist,“ ütles sotsiaalkomisjoni esimees Aivar Kokk.

„Kuna sotsiaalkindlustusamet hakkab naiste tugikeskuse teenust korraldama, siis sotsiaalkomisjon palus sotsiaalministeeriumi ja organisatsioonide koostöös pakkuda lahendus, kuidas tagada teenuse hea kvaliteet ning tugikeskuse nõustajate pädevus ja vajadusel koolitus,“ lisas Kokk.

Istungil peeti oluliseks, et naiste tugikeskuse teenusele, tugikeskuse ruumidele ja sisseseadele oleksid selged ja üheselt arusaadavad nõuded.

„Kuna rahastamine hakkab toimuma uutel alustel alates tulevast aastast, siis sotsiaalkindlustusamet peab läbi viima teenuse hanke veel sel aastal. Seega on vaja eelnõu menetleda lähikuudel, et Riigikogu saaks sügisel seaduse vastu võtta,“ ütles sotsiaalkomisjoni liige Liina Kersna.

Istungil osalesid Eesti Naiste Varjupaikade Liidu, Virumaa Naiste Tugikeskuse, Viljandimaa Naiste Tugikeskuse, Võrumaa Naiste Tugikeskuse, MTÜ Tallinna Naiste Kriisikodu, Tähtvere Avatud Naistekeskuse, Eesti Psühhoteraapia Assotsiatsiooni, Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti, sotsiaalkindlustusameti ja sotsiaalministeeriumi esindajad.

Riigikogu sotsiaalkomisjon on täna väljasõidul Jõgevamaal, kus külastatakse veel Jõgeva naiste varjupaika, Jõgeva haiglat, tervisekeskust Põltsamaa Tervis ja hooldekodu Põltsamaa Kodu.

Fotod istungilt

Riigikogu pressiteenistus