Jäta navigatsioon vahele

Toompea lossi Valges saalis esitleti täna vastvalminud albumit „Toompea loss“. Riigikogu esimees Ene Ergma, kes jagas tänusõnu raamatu autoritele, ütles: „See on rohkem kui tavaline raamat. Mina nimetaksin seda teaduslikuks uurimistööks. Ja mul on siiralt hea meel, et Riigikogu on tänavusel Eesti Vabariigi juubeliaastal üllitanud sellise teose.“

Üks raamatu autoreist, kunstiajaloolane Juhan Maiste kinnitas Riigikogu esimehe sõnu, et tegemist on teadusliku lähenemisega. „See raamat on tuletatud faktidest ning seda saab lugeda läbi konkreetsete sündmuste,“ ütles Maiste. Mart Kalm soovitas mitte ainult selles albumis harukordseid fotosid uurida, vaid süveneda ka teksti, mis peegeldab ühe maja ajalugu läbi mitme inimpõlve.

Mahuka arhitektuuriajaloolise raamatu autorid on Rein Zobel, Juhan Maiste ja Mart Kalm, kujundaja Peeter Laurits ning sisutoimetaja Harry Liivrand. Eesti kunstiajaloolased analüüsivad albumis Toompea linnuse ehituskunstilist kujunemist poliitiliste, majanduslike ja mentaliteediajalooliste muudatuste taustal. Raamatu iga peatükk sisaldab uut ja seni avaldamata materjali, mis laiendab oluliselt meie teadmisi Eesti kõige tuntuma linnuseansambli kohta. Albumis on palju varem avaldamata fotosid, hoonete põhiplaane, projekte ja visandeid, mis pärinevad Eesti, Venemaa ja Rootsi arhiividest.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside