Jäta navigatsioon vahele

Istungjärgu avamisel pidasid kõne Riigikogu esimees Ene Ergma ja Vabariigi President Arnold Rüütel.

Riigikogu mälestas kõigepealt leinaseisakuga Põhja-Osseetia Beslani tragöödias langenuid.

Riigikogu täiskogu IV istungjärgu avamisel kõnega esinenud Riigikogu esimees Ene Ergma ütles, et meie julgeoleku ja välispoliitika seisukohalt vaadatuna on see aasta olnud murranguline. ”Oleme saanud Euroopa Liidu liikmesmaaks koos sellega kaasnevate võimalustega edendada majanduselu, haridust ja kultuuri. Kuulume NATO-sse, mis tähendab, et jagame koos teiste liikmesmaadega ühist vastutust turvalisema ja kindlama maailma eest. Ja selle hulka kuulub ka meie Eesti turvalisus ja kindlustunne. See annab meile meelekindlust ja lootust, et Eesti Vabariik jääb kestma, et eesti rahvas jääb püsima,” sõnas ta.

”Kuid sellega ei tohi ajalugu meie jaoks lõppeda. Kuulumine Euroopa Liitu ning NATOsse ei kaota vajadust aktiivse välispoliitika järele, vaid suurendab seda. Kohustus kujundada ning selgitada oma seisukohti lasub ikka Eestil endal, ” lausus Riigikogu esimees.

Ene Ergma rõhutas vajadust vaadata kriitilise pilguga üle töö rahvusvahelisel tasandil. Väliskomisjon peaks üle vaatama delegatsioonide koosseisud. Riigikogu peavad esindama need Riigikogu liikmed, kellel on parimad oskused ja võimed rahvusvaheliseks suhtlemiseks ning kes suudavad mitte üksnes esindada Eesti poliitikat vaid mõjutada ka oma kolleege, teiste riikide parlamendiliikmeid, toetama meie seisukohti. ”Kui me seda ei suuda, jäämegi surve alla,” ütles ta.

Tõsist ümberkorraldamist vajab parlamentide vaheline koostöö teiste Balti riikidega. ”Me deklareerime koostööd, samas jätame üheskoos reageerimata alusetutele meievastastele süüdistustele ning ei koordineeri piisavalt oma poliitilisi samme,” teatas ta. Riigikogu esimees kutsus oma kõnes Riigikogu liikmeid üles nendesse probleemidesse täie tõsiduse ja vastutustundega suhtuma. ”Me peame oma õiguste ja huvide eest seisma. See on meie kohustus oma rahva ees, meie valijate ees,” märkis Ene Ergma.

Vabariigi President Arnold Rüütel rõhutas, et uuel arenguetapil vajab Eesti uut arengumudelit. ”Meil ei ole üleliigseid inimesi, kuid nii-öelda ”

Tagasiside