Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu põhiseaduskomisjon saatis täiskogusse esimesele lugemisele Rahvaliidu fraktsiooni algatatud erakonnaseaduse muutmise seaduse eelnõu (111 SE). Eelnõu on täiskogus 4. detsembril. Komisjoni ettepanek on esimene lugemine lõpetada. Eelnõu muudatusettepanekute tähtaeg on 21. detsember.

„Komisjon möönis, et erakondade rahastamise läbipaistvuses on probleeme, millega tuleks edasi töötada. Rahvaliidu fraktsiooni eelnõus on palju vaieldavusi, ent kuna algataja on valmis oma eelnõu täiendama ja parandama, siis me leidsime, et sellelt pinnalt on võimalik eelnõuga jätkata,” ütles põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde.

Eelnõu kohaselt oleks poliitiline välireklaam lubatud kohaliku omavalitsuse poolt selleks ette nähtud kohas ja tingimustel. Välireklaami plakati maksimaalseks suurukseks oleks üks ruutmeeter. Erakondade rahastamise kontrollimiseks moodustataks eelnõu kohaselt erakondade rahastamise järelevalve komisjon, kuhu kuuluksid üks riigikontrolli, üks õiguskantsleri büroo, üks kaitsepolitsei ning üks maksu- ja tolliameti ametnik. Komisjon asjaajamise ja tehnilise teenindamise korraldamine jääks eelnõu kohaselt riigikontrolli kanda.

Komisjon soovib eelnõu juurde tagasi tulla pärast seda, kui Riigikohus on võtnud seisukoha õiguskantsleri Allar Jõksi taotluse kohta tunnistada erakonnaseadus põhiseadusega vastuolus olevaks selles osas, milles see ei sätesta tõhusat kontrolli erakondade rahastamise üle.

Riigikogu põhiseaduskomisjon ei toetanud täna teist Rahvaliidu fraktsiooni algatatud erakonnaseaduse § 125 muutmise seaduse eelnõu (112 SE), millega soovitakse muuta erakondadele ette nähtud riigieelarveliste eraldise senist jaotamise korda. Ka see eelnõu on täiskogus 4. detsembril. Komisjoni ettepanek on selle eelnõu esimest lugemist mitte lõpetada.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside