Jäta navigatsioon vahele

Põhjamaade, Balti riikide ja Poola parlamendi kaitsekomisjonide kahepäevasel kohtumisel Tallinnas arutavad osalejad kaitsealast koostööd ja aktuaalseid regionaalseid julgeolekuküsimusi.

Esmaspäeval tutvusid Eesti, Läti, Leedu, Rootsi, Norra, Taani ja Poola parlamentide riigikaitsekomisjonide liikmed Ämari lennuväebaasiga ning kohtusid kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terrasega.

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson rõhutas, et Põhjala ja Balti riikide kaitsealane koostöö on eriti viimastel aastatel muutunud sisutihedamaks. “Muutunud julgeolekukeskkond Euroopas sunnib piirkonna riike suuremale koostööle vaatamata sellele, et mitte kõik Põhjala riigid pole NATO liikmesriigid,“ ütles Mihkelson ning lisas, et eriti praegusel ajal on väga oluline infovahetus ka parlamendisaadikute tasemel suurema ühisosa kujundamiseks.

Teisipäeval toimub Riigikogu konverentsisaalis julgeoleku- ja riigikaitsealane foorum, kus regionaalsest kaitsekoostööst teeb ülevaate Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse (RKK) vanemteadur Pauli Järvenpää, muutustest kaitsepoliitikas kõneleb kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsler Jonatan Vseviov. RKK vanemteadur Erik Männik otsib oma ettekandes vastust küsimusele, kuidas mõista Venemaad ning vabatahtlikust riigikaitseorganisatsioonist kõneleb Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili.

Põhjamaade ja Balti riikide kaitseministeeriumide ja relvajõudude koostöö toimub alates 2003. aastast, nii strateegiliste diskussioonide kui praktilise koostöö vormis. Näiteks on ka sel aastal valmiduses Põhjala lahingugrupp, Põhjala riigid saadavad õppejõude ja õppureid Balti Kaitsekolledžisse ning Nordic-Baltic Initiative raames toetatakse julgeolekusektori reformi Ukrainas, Gruusias ja Balkanil.

Balti riikide parlamentaarsed iga-aastased kohtumised said alguse juba 1998. aastal Leedus. 2011. aastast võtavad nendest kohtumistest osa ka Põhjamaade ja Poola parlamentide delegatsioonid. Tänavu korraldab kohtumise Eesti, järgmisel aastal Taani ning 2017. aastal Norra.

Fotod Ämari lennubaasist.

Riigikogu pressiteenistus