Jäta navigatsioon vahele

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni tänasel istungil jätkati Riigikontrolli kontrolliaruande „Riigi tegevus e-tervise rakendamisel“ arutelu.

Komisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin leidis, et e-tervise infosüsteemi rakendamisel on liigutud edasi positiivses suunas. „Täna käsitletud ülevaatest selgus, et statsionaarsete haigusjuhtude korral esitatakse kesksüsteemi käesoleval ajal dokument üle 97% juhtudest, ambulatoorseid epikriise saadetakse hinnanguliselt kuni pooltel juhtudel. Positiivne on asjaolu, et dokumentide esitamine on aja jooksul paranenud ja jätkab tõusutrendi. Dokumente esitatakse ka eelmiste aastate kohta tagantjärele. Perearstid on hakanud kasutama üha enam tervise infosüsteemi võimalusi. Statistika näitab, et kesksüsteemi saadavad andmeid üle 97% perearstidest,“ ütles Stalnuhhin. Ta lisas, tervise infosüsteemi tehnilisel rakendamisel on samuti tehtud edusamme.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsleri Ivi Normet sõnul on valmis tegevuskava e-tervise edaspidise rakendamise kohta, samuti ülevaade, millel on digilugu, digiregistratuur ja digipilt. Need on kasutusel igapäevases ravitöös, riikliku statistika tegemiseks, registrite pidamiseks ja tervishoiu juhtimiseks.

Sotsiaalministeeriumi andmetel on praeguseks tervise infosüsteemil üle 9000 tervishoiutöötajast kasutaja. Ühes kuus tehakse nende poolt keskmiselt kokku üle 260 000 päringu. Suurema koormusega päevadel tehakse tervise infosüsteemi päringuid rohkem kui 200 patsiendi kohta päevas. Tervise infosüsteemi kasutavad statistika eesmärkidel Tervise Arengu Instituut, Terviseamet ja sotsiaalministeeriumi terviseinfo ja analüüsi osakond ning järelevalve tegevuste läbi viimiseks terviseamet.

Komisjoni istungil märgiti, et tervise infosüsteemi tehnilised võimalused ja üha täienev andmebaas võimaldavad pakkuda esialgse, 2006. aastal arendama hakatud projektide kõrval veel mitmeid uusi teenuseid. Nendeks on käesoleval aastal valmivad e-tervisetõendi ja e-kiirabi ning 2016. aastal valmiva e-labori projektid.

Komisjoni istungil osalesid sotsiaalministeeriumi, e-tervise SA, haigekassa ja Riigikontrolli esindajad.

Riigikogu pressiteenistus

Tagasiside