Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu rahanduskomisjon arutas oma tänasel istungil rahandusminister Sven Sesteriga kevadist majandusprognoosi, mille järgi kasvab majandus sel aastal 2% ja järgmisel aastal 3%.

“Kevadprognoosiga alla korrigeeritud Eesti majanduskasvu numbrid ja maksulaekumiste perspektiiv seavad surve alla nii nelja aastase riigieelarve strateegia kui ka järgmiste aastate eelarvete kokku paneku,” ütles rahanduskomisjoni esimees Remo Holsmer.  “Me kindlasti jätkame konservatiivse eelarvpoliitikaga ja tahame hoida eelarvet vähemalt struktuurses tasakaalus. Sellest johtuvalt peab valitsus järgmiste aastate rahaplaanide tegemisel hoiduma riigi püsikulude tõstmisest.”

“Investeeringud riigipiiri ja infrastruktuuri nagu näiteks Tallinn-Tartu maantee välja ehitamisse on Eesti konkurentsivõime suurendamise pärast vajalikud ning nende objektidega peaks kindlasti edasi liikuma,” tõi Holsmer esile lähiaastatel mõned rahastamist vajavaid prioriteetsed investeeringud.

“Positiivse poole pealt võib öelda, et Eesti majandus jätkuvalt kasvab mitte ei kahane. 2%-line kasv on võrreldes teiste Euroopa Liidu riikidega praeguses situatsioonis normaalsus, kahekohalisi kasvunumbreid pole üheski riigis,” sõnas Holsmer. “Probleem on kindlasti see, et Soome kui meie suurima ekspordipartneri majanduskasv on olnud tagasihoidlik ja jääb lähiajal 0,5%-0,9% vahele. Loodetavasti mõjuvad põhjanaabrite poolt tehtavad maksuleevendused ja reformid ka majandusele positiivselt.”

“Selles taustsüsteemis on seda olulisem jätkata riigi poolt struktuursete reformidega, mis pikas perspektiivis muudavad riigikorraldust efektiivsemaks,” lausus Holsmer. “Avalikule sektorile raha kuskilt juurde ei teki. Riigi paremaks toimimiseks on oluline nii praegu Riigikogus arutatava haldusreformi kui ka töövõimereformi elluviimine. Samuti on oodatud maksuameti uued lahendused maksude deklareerimisel ning Majandus-Kommunikatsiooniministeeriumi poolt veetav nullbürokraatia projekt, millega lihtsustatakse riigi ja ettevõtete vahelist suhtlemist,” ütles rahanduskomisjoni esimees.

Lisainfo: Remo Holsmer, 503 3673

Riigikogu pressiteenistus