Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu rahanduskomisjon pidas täna avaliku istungi seoses suure huviga päevakorras olevate küsimuste vastu. Istungil olid tähelepanu keskmes sõiduautode maksustamise ja käibedeklaratsiooni lisal vähemalt 1000-euroste arvete kajastamisega seotud küsimused. Arutelu oli seotud Riigikogu menetluses olevate käibemaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muutmise eelnõudega.

Rahanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul toimus asjalik arutelu koos huvigruppide ja asjaomaste organisatsioonide esindajatega. „Komisjoni istungil said asjaosalised välja öelda oma seisukohad isikliku sõiduauto ja tööandja sõiduauto kasutamise, autode sisendkäibemaksu ja käibemaksudeklaratsiooni lisa kohta. Kuna eelnõu ettevalmistamisel polnud algataja kaasanud huvigruppide esindajaid, siis tänasel istungil täitsime selle lünga,“ märkis Sester. Ta lisas, et mõttevahetus näitas erinevaid lähtekohti ja põhjendusi arutatud küsimuste tagamaade kohta. „Analüüsime eelnõude edasisel menetlemisel põhjalikult läbi tänase arutelu tulemused ja langetama seejärel otsused,“ ütles rahanduskomisjoni esimees.

Tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõuga (492 SE) tehakse muudatused, mis puudutavad isikliku sõiduauto töösõitudeks kasutamise eest makstavat hüvitist ja tööandja sõiduauto erasõitudeks kasutamise erisoodustust.

Käibemaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu (493 SE) näeb sõiduautode omatarbe maksustamise asemel ette sõiduautode ostmisel (sh rentimisel, liisimisel) ning nende tarbeks kaupade ja teenuste ostmisel (mootorikütus, remont, hooldus jms) tasutud käibemaksu mahaarvamise piirangu, kuna sõiduautode omatarbeks kasutamist on raske kontrollida. Seda kasutatakse ära maksukohustuse vähendamiseks. Käibemaksupettuste vähendamise ning käibemaksu kontrolli tõhustamise eesmärgil kavandatakse kehtestada käibedeklaratsiooni lisa vorm vähemalt 1000-euroste tehingutega seotud arvete kajastamiseks.

Komisjoni istungil osalesid ja tutvustasid oma seisukohti Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, Eesti Liisingühingute Liit, Eesti Raamatupidajate Kogu, Eesti Maksumaksjate Liit, Autoettevõtete Liit, Tööandjate Keskliit, Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liit, Teenusmajanduse Koda, EVEA, Eesti Kaupmeeste Liit, Eesti Kindlustusseltside Liit, Audiitorkogu.

Kohtumisel osalesid ka valitsuse kui eelnõu algataja ning Maksu- ja Tolliameti esindajad.

Riigikogu pressiteenistus

Tagasiside