Jäta navigatsioon vahele

Põhiseaduskomisjon otsustas täna esitada haldusreformi seaduse eelnõu kolmandaks lugemiseks Riigikogu 7. juuni istungile.

Komisjoni esimehe Kalle Laaneti sõnul on nii põhiseaduskomisjon kui Riigikogu teinud haldusreformi seaduse eelnõuga põhjalikku tööd ja see on vastuvõtmiseks valmis. „Eesti vajab haldusreformi, mis aitab kaasa tugevate omavalitsuste tekkele,“ ütles ta. „Omavalitsuste tugevusest sõltub Eesti inimeste heaolu.“

Valitsuse algatatud haldusreformi seaduse eelnõu (200 SE) sisaldab endas haldusreformi läbiviimise aluseid ja korda ning määrab ära kohaliku omavalitsuse miinimumsuuruse ja sellega seotud erandid. Haldusreformi eesmärk on omavalitsuste moodustumine, mis suudavad pakkuda inimestele paremaid avalikke teenuseid, tagada piirkondade konkurentsivõime kasvu ning täita iseseisvalt neile seadusega pandud ülesandeid.

Eelnõu kohaselt peaks kohalikus omavalitsuses elama üldjuhul vähemalt 5 000 inimest. 80 protsendil Eesti omavalitsustest on elanikke täna vähem kui 5 000.

Vastavalt eelnõule on kohalikel omavalitsustel kuni 2016. aasta lõpuni aega vabatahtlikeks ühinemisteks ning valitsus maksab sellistele omavalitsustele ühinemistoetust. Ühinemistoetusteks on ühtekokku ette nähtud kuni 80 miljonit eurot.

Riigikogu pressiteenistus
Epp-Mare Kukemelk