Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu aseesimees Kristiina Ojuland kohtus täna Toompeal Gruusia opositsiooniliidri, parlamendiliikme ja Konservatiivse Partei peasekretäri Kahka Kukava ning Gruusia Vabariikliku Partei esimehe David Usupashvili`ga.

Kohtumise käigus andsid opositsiooniliidrid ülevaate Gruusias toimuvast. Põhjalikuma arutelu all oli Gruusia valimissüsteemi muutmine, mis opositsioonliidrite sõnul annab paremad võimalused ja väljavaated tänasele presidendiparteile. Opositsiooniliidrite kõige suurem mure oli liigsuure võimu koondumine presidendi kätte, mis ei anna parlamendile täna suurt sõnaõigust. Ojuland taunis OSCE raportis mainitud rikkumisi Gruusia presidendivalimistel, kuid avaldas lootust, et Gruusia parlamendivalimised tulevad õiglased ning demokraatlikud, et tehtud vigadest võetakse õppust.

Ojuland rõhutas vajadust tugevdada demokraatlike institutsioone Gruusias. Ta kinnitas, et Eesti abi Gruusiale selles osas jätkub. Endine õiguskantsler Allar Jõks asub nõustama Gruusia ombudsmani, meediaekspert Ainar Ruussaar asub nõustama Gruusia avalik-õiguslikku telekompaniid avalik-õigusliku meedia põhimõtete ja sõltumatu valimisprotsessi kajastamise osas.

Gruusia keskvalimiskomisjoni esimees Levan Tarkhnishvili tutvus nädal tagasi Eestis Vabariigi Valimiskomisjoni tööga, samuti saadab Eesti Gruusiasse nõuniku nende keskvalimiskomisjoni toetamiseks, seda nii häältelugemisprotsessi kiirendamiseks (sh IT tugi) kui ka valimiskomisjonide liikmete koolitussüsteemi väljatöötamiseks ja vaatlejate koolitamiseks.

Ojuland avaldas heameelt selle üle, et opositsiooniparteidel on parlamendivalimisteks olemas konkreetsed ja konstruktiivsed valimisprogrammid. Platvormid hõlmavad kogu ühiskonna elukorraldust ega piirdu ainult loosungitega.

Kohtumisel osalesid Riigikogu liikmed Andres Herkel, Silver Meikar, Helle Kalda, Avatud Eesti Fondi nõukogu esimees Mall Hellam ja välisministeeriumi esindaja Toomas Tirs

Lisainfo: Andrus Viks, 6316311

Riigikogu pressitalitus