Jäta navigatsioon vahele

Väliskomisjoni tänasel kohtumisel Gruusia opositsiooni liidritega rõhutas komisjoni esimees Sven Mikser, et Eesti toetab Gruusia demokraatiat ja poliitilisi reforme sõltumata sellest, missugune poliitiline jõud on parasjagu  võimul või kes konkreetselt täidab mingit ametiposti.

„Lähenevaid parlamendivalimisi silmas pidades leiame, et vabad ja õiglased valimised on demokraatliku  protsessi eeltingimused, kuid väga oluline on ka see, et rahval oleks võimalik valida erinevate poliitiliste programmide ja mitte ainult erinevate liidrite vahel, kelle programmides puudub selgus,“ ütles Mikser.

Samuti on demokraatlike valimiste eeltingimuseks Mikseri sõnul kõikide osapoolte vaba juurdepääs meediale, võrdsed võimalused kampaania korraldamiseks ja tugev seaduslik baas.

Sven Mikser tõi esile, et  demokraatlikus riigis on poliitilisel opositsioonil oluline roll.

Kohtumise käigus esitasid Gruusia opositsiooniliidrid oma nägemuse Gruusias toimuvast. Nende arvates vajab Gruusia valimissüsteemi muutmist, kuna praegune regulatsioon eelistab nende hinnangul presidendiparteid, koondab tema kätte liiga suure võimu ja tekitab nende hinnangul ohu, et Gruusia võib muutuda ühe-partei riigiks.

Tänasel kohtumisel osalesid lisaks Riigikogu väliskomisjoni esimehele ka komisjoni liikmed Valdur Lahtvee ja Vladimir Velman ning GUAMi saadikurühma esimees Eldar Efendijev. Gruusia poolel võtsid kohtumisest osa opositsiooni üks liidreid, endine välisminister Salomé Zurabišvili, Gruusia Vabariikliku Partei juht David Usupašvili ja Konservatiivide Partei liider Kakha Kukava.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside