Jäta navigatsioon vahele

Mihkelson: Euroopa põhiseaduse leping on Eesti jaoks oluline

Tänasel kohtumisel Prantsuse euroministri Catherine Colonna’ga rõhutas väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson vajadust jätkata Euroopa põhiseaduse lepingu ratifitseerimise protsessi.

„Eesti huvides on, et debatt Euroopa Liidu tuleviku üle keskenduks sellele, kuidas Euroopa Liit toimiks efektiivsemalt ja saaks paremini kaitsta oma huve, ja seda ka nii välissuhtluses kui ka julgeolekuküsimustes. Euroopa põhiseaduse lepingu ratifitseerimine on oluline osa sellest protsessist,” osutas Mihkelson tänasel kohtumisel.

Nii Mihkelson kui ka kohtumisel osalenud Euroopa Liidu asjade komisjoni ja põhiseaduskomisjoni liige Mart Nutt kinnitasid, et Eestis on toetus põhiseaduse lepingu ratifitseerimiseks olemas ning et koalitsioon ja opositsioon on siin ühel meelel. Mihkelson avaldas arvamust, et Riigikogu ratifitseerib Euroopa põhiseaduse lepingu veel sellel kevadel.

Prantsusmaa seisukohti selgitades rõhutas ka Catherine Colonna vajadust, et Euroopa Liit toimiks tõhusamalt, oleks läbipaistvam ja vastaks paremini oma kodanike huvidele. Sellisena võiks see ta arvates muuta ka prantslaste meelsust Euroopa põhiseaduse lepingu ratifitseerimise suhtes. Colonna kinnitusel on Euroopa põhiseaduse lepingu tekst hea ja seda pole vaja muuta, kuid hetkel ei ole Prantsusmaa rahvas valmis seda heaks kiitma ning pinnast selleks tuleb alles hakata ette valmistama. Colonna sõnul tuleb praegu tugineda olemasolevatele lepingutele ning vaadata, kuidas on võimalik nendega edasi minna, sealhulgas ka julgeolekuküsimustes.

Lisaks eelnevale oli täna kõne all ka Euroopa Liidu edasine laienemine ning tööjõu ja teenuste vaba liikumine. Mihkelsoni sõnul on Prantsusmaa otsus tööjõu liikumiselt piirangud kaotada hea näide sellest, et erinevused Euroopa Liidu riikide vahel on kadumas.

Tänasel kohtumisel osales lisaks Marko Mihkelsonile ja Mart Nutile ka rahanduskomisjoni esimees Meelis Atonen.

Riigikogu pressitalitus

Ülo Mattheus, 631 6352