Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles neljapäeval Riigikogus välispoliitika arutelul, et Eesti välispoliitika järgmise kümnendi kaks põhilist strateegilist eesmärki on tugevam julgeolekukeskkond ja riigi konkurentsivõime.

Lisaks käis Mihkelson välja idee pärast tuleva aasta parlamendi valimisi luua väliskaubandusministri amet. Minister keskenduks Soome eeskujul sajaprotsendiliselt Eesti positsioonide tugevdamisele välisturgudel juhtides Team Estoniat.

“Ma ei väsi kordamast – mitte kunagi varem pole meil olnud nii palju sõpru ja liitlasi kui nüüd. See on hindamatu tähendusega Eesti välispoliitikale, mis võimaldab julgelt vaadata tulevikku,” rääkis Mihkelson Riigikogu ees Eesti julgeolekukeskkonnast.

“Eelolevad aastad kujunevad väga oluliseks Põhjala julgeolekukoostöö laiendamisel, idapartnerlusriikide lõimimisel euroatlandi ruumiga ning NATO kollektiivkaitsevõimekuse kasvatamisel eriti pärast Afganistani missiooni lõppu,“ ütles Mihkelson.

Siiski ei saa Eesti panustada üksnes heidutusele. Olulisel kohal saab kindlasti olema meie rahvuslikest huvidest lähtuv järjekindel diplomaatiline tegevus Venemaa suunal.

Teiseks väga oluliseks strateegiliseks eesmärgiks eelolevatel aastatel on Mihkelsoni sõnul Eesti rahvusvahelise konkurentsivõime kasvatamine.

“Meie üheks suurimaks siseriiklikuks mureks täna on majanduse liiga aeglane kasv ning piiratud avatus maailmamajanduse tööjaotusele. Kui me tahame vähendada majanduslikku väljarännet Eestist ning suurendada tasuvate töökohtade arvu, siis peame eeloleva kümnendi jooksul rakendama kõige erinevamad ressursid Eesti sidumiseks maailma dünaamiliste kasvukeskustega,“ ütles Mihkelson. Siin tõi ta välja ka Aasia suunalise tegevuse.

Mihkelson leidis, et välismajanduspoliitika on küll viimastel aastatel valitsuses tähtsal kohal, kuid tema hinnangul on siiani jäänud vajaka koordineerimisest erinevate ministeeriumite ja ametkondade vahel. Ta pakkus oma kõnes välja idee, et valitsuse töö paremaks sidustamiseks võiks sarnaselt julgeolekukomisjonile moodustada väliskaubanduskomisjoni.

Mihkelson puudutas oma kõnes ka Eesti-Vene piirilepingut, Ukrainaga seonduvaid teemasid ning idapartnerlust.

Riigikogus peeti esimene välispoliitika debatt täpselt 20 aastat tagasi, 17. veebruaril 1994. aastal.

Tagasiside