Jäta navigatsioon vahele

Tänasel Riigikogu riigikaitsekomisjoni ja Soome Eduskunta kaitsekomisjoni ühisel kohtumisel keskendus arutelu rahvusvahelistele operatsioonidele. Mõlemad pooled tutvustasid oma välismissioonide moodustamise ja lähetamise põhimõtteid ning kaitsekomisjonide rolli kõnealuses protsessis. Soome osaleb välismissioonidel kokku 1000 kaitseväelasega, sealhulgas 100 kaitseväelasega Afganistanis.

Iraagi teemat käsitledes osutas Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma, et Eesti üksused täidavad koos oma liitlastega Iraagis eksisteerivat julgeolekuvaakumit, ning sedamööda, kuidas Iraak ise suudab oma julgeolekut tagada, antakse vastavad piirkonnad Iraagile üle ning  väljutakse Iraagist.

Riigikaitsekomisjoni aseesimees Kadri Must avaldas Eesti Keskerakonna fraktsiooni arvamust, et rahvusvahelise õiguse seisukohalt puudus liitlasvägede viibimiseks Iraagis õiguslik alus ja Eesti ei peaks Iraagi missiooni pikendama.

Kõne all oli ka Euroopa Liidu kiirreageerimisüksuse Põhjala lahingugrupi võimalikud missioonid. Põhjala lahingugruppi kuuluvad lisaks Eesti üksustele ka  Soome, Norra ja Iirimaa üksused. Grupi juhtriik on Rootsi. Otsuse eelnõu, millega pikendatakse Eesti kaitseväe kasutamist Euroopa Liidu Põhjala lahingugrupi koosseisus, peaks lähiajal jõudma Riigikogu menetlusse. Põhjala lahingugrupile kavandatakse anda mandaat ÜRO egiidi all toimuvates operatsioonides osalemiseks 1. jaanuarist kuni 1. juulini 2008. aastal.

Eduskunta kaitsekomisjoni esimees Juha Korkeaoja andis lisaks põhjaliku ülevaate kord nelja aasta jooksul koostatavast Soome kaitse- ja julgeolekupoliitilisest aruandest ehk nn Valgest Paberist.

Täna kohtus Soome parlamendi kaitsekomisjon ka Kaitsejõudude Peastaabi ülema kolonel Neeme Väli ja kaitseminister Jaak Aaviksooga.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside