Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Urmas Reinsalu ja põhiseaduskomisjoni liige Mart Nutt kohtusidJaapani parlamendi esindajatekoja põhiseaduse analüüsi erikomisjoni liikmetega eesotsas komisjoni esimehe, endise Jaapani välisministri Taro Nakayamaga.

Kohtumisel oli kõneaineks Eesti põhiseaduse areng tervikuna, muudatused seoses ELi liikmelisusega, aga ka rahvahääletusega seotud detailsed küsimused. Komisjoni esimees Nakayama ütles, et kehtiv Jaapani põhiseadus on kirjutatud pärast Teist maailmasõda ameeriklaste poolt ning on jäänud mitmes mõttes ajale jalgu, kuna viiekümne aasta jooksul on muutunud oluliselt nii Jaapan kui maailm tervikuna. Nakayama märkis, et nendel põhjustel on Jaapani parlamendis viimase seitsme aasta jooksul tema juhitavas komisjonis koostöös õigusteadlastega analüüsitud muuhulgas erinevate demokraatlike riikide põhiseadusi ning põhiseaduslikke eripärasid ja ühena neljast Euroopa riigist viibitakse Eestis konkreetsete küsimustega põhiseaduse ja selle rakendamise kohta.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees märkis vastates küsimustele põhiseaduslikkuse järelevalve kohta, et isiklikult toetab kõrgemast kohtust eraldi seisva põhiseaduslikkuse järelevalve kohtu loomist tulevikus, kuid rõhutas, et tegemist on pigem õigusteoreetiliste kui poliitiliste kaalutlustega. Reinsalu märkis, et seoses ELi liikmelisusega on kasvanud vajadus üle vaadata EV põhiseaduse tekst, kuid tegemist saaks olla üksnes põhjaliku analüüsi tulemusel tehtavate ettepanekutega põhiseaduse muutmiseks, mis võiksid realiseeruda üksnes aastate pärast. Nii Urmas Reinsalu kui ka Mart Nutt leidsid, et üldised valikud pärast taasiseseisvumist on kehtiva põhiseaduse teksti osas ennast õigustanud.

Jaapani parlamendikomisjoni delegatsiooni aseesimees Okiharu Yasuoka märkis, et kõige tungivam vajadus Jaapani põhiseadust muuta avaldub riigikaitse ja julgeolekuküsimustes, milles kehtiv põhiseadus on tänast maailma arvestades liialt piiratud ja jäik, kuigi Jaapan võiks mängida olulisemat rolli rahvusvahelise julgeoleku tagajana.

Urmas Reinsalu avaldas Riigikogu Eesti-Jaapani parlamendirühma liikmena lootust, et Jaapani parlamendis luuakse tulevikus samuti Eesti sõprusgrupp, kuhu võiksid kuuluda ka kohtumisel osalenud delegatsiooni liikmed.

Riigikogu pressitalitus
Tagasiside