Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu keskkonnakomisjon arutab tänasel istungil ministeeriumide esindajate, Tallinna Sadama ja endise transpordivoliniku Siim Kallasega avalikkuses Rail Balticu rajamisega tõstatunud küsimusi. Arutlusele tuleb ka 101 avaliku elu tegelase kiri Riigikogule.

Keskkonnakomisjoni esimehe Rainer Vakra sõnul ei ole avalikule kirjale allakirjutanud mitte raudteetrassi rajamise vastu, vaid tunnevad muret keskkonnamõju ulatuse üle ja kaasvastutust Eesti tuleviku ja ruumilis-geograafilise arengu pärast. „Rail Balticu rajamisega seotud probleemide lahendamine nõuab tasakaalustatud avalikku arutelu. Rajatav raudteetrass toob endaga kaasa suuri muutusi looduskeskkonnas ning seepärast tuleb enne hoogsat ehitamist langetada kaalutletud otsused,“ ütles Vakra.

Kirja saatjad soovivad, et Riigikogu ja valitsus langetaksid vastutustundlikke otsuseid, mis puudutavad määravalt Eestimaad. „Oleme veendunud, et praeguses faasis on hea tahtmise korral Rail Balticu projekti ja kontseptsiooni muutmine jätkuvalt võimalik. Terve mõistuse nimel tuleb praegused Rail Balticu arenduskavad ümber vaadata ning suurehitise ettevalmistustöö, selleks taotletavad rahalised vahendid ja loodud ühisettevõtte energia suunata ümber olemasolevate raudteede rekonstrueerimisele,“ märgivad avaliku kirja saatjad.

Keskkonnakomisjoni istungile on kutsutud lisaks pöördumise esitajatele ja eelprojekti koostajatele, endine Euroopa transpordivolinik Siim Kallas, AS Tallinna Sadama juhatuse esimees Valdo Kalm, Rail Balticu Estonia OÜ juhatuse liige Indrek Orav,  Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi nõunik Anti Moppel ja RB planeeringute peaspetsialist Andres Lindemann, Keskkonnaministeeriumi asekantsler Ado Lõhmus, Tehnilise Järelevalve Ameti raudtee infrastruktuuri osakonna juhataja Heigo Saare ning Riigikogu majanduskomisjoni esindaja Urve Palo.

Komisjoni istungist on veebiülekanne.

Lisainfo: Rainer Vakra: 5800 2828

Riigikogu pressiteenistus