Jäta navigatsioon vahele

28.-29. novembril Riias toimuval 32. Balti Assamblee istungjärgul ja 19. Balti Nõukogul antakse Eestile üle Balti Assamblee ja Balti Nõukogu eesistuja roll 2014. aastaks. Sellega võtab Eesti Baltimaade parlamentaarse ja valitsusasutuste koostöö arendamise juhi rolli.

Balti Assamblee tulevane president Laine Randjärv ütles eelseisvate ülesannete kohta: „Balti koostöö oluline indikaator on see, kuidas suudame kogu Euroopa jaoks olulisi tegevusi edasi kanda läbi oma eesistumise.“

32. Balti Assamblee istungjärgul ja 19. Balti Nõukogul arutatakse nii Eesti eesistumisprioriteete 2014. aastaks kui ka Balti parlamentaarse koostöö tõhustamise protsesse üldiselt. „Me usume Balti riikide koostöö tugevusse ja täidame oma kohustust suurima vastutustunde ja rõõmuga, et veelgi rohkem edendada sisulist parlamendikoostööd meie regioonis,“ ütles Randjärv.

Balti Assamblee istungjärgu päevakorras on veel tähtsate küsimustena ühise regionaalse turismikontseptsiooni arendamine, võitlus käibemaksupettustega, digitaalne ühisturg ning organiseeritud kuritegevusega võitlemine.

Regionaalse turismiteema osaistungi juht Aivar Riisalu tõi oma sõnavõtus esile Balti riikide ühisjooned – meie tooted, lähedus, traditsioonid ja sarnased sihtturud. „Kui me paneme oma väikesed eelarved kokku ja vaatame sihtturgudele ühe vaatenurga alt, siis meil on kindlasti paremad võimalused tõhususe ja kvaliteedi tõstmiseks,“ ütles Riisalu.

Igal aastal annab Balti Assamblee medalid silmapaistvatele inimeste saavutuste ja eriliste teenete eest Balti ühtsuse ja koostöö tugevdamisel ja edendamisel. Eestist saavad medali Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas, Tartu Ülikooli teadusala prorektor Marco Kirm ning suursaadik ja Läänemere regiooni koostöö eriesindaja Raul Mälk.

Kunsti valdkonna auhind antakse helilooja Peeter Vähile oratooriumi „Maarja Magdaleena evangeelium” eest, mis põhineb koptikeelsele originaaltekstile.

Istungjärgu avamise eel külastasid Riigikogu esimees Ene Ergma ja aseesimees Laine Randjärv, koos kolme Balti riigi spiikrite ja Balti Assamblee delegatsioonide juhtidega Zolitūde linnaosas asunud Maxima kaupluse varemeid. Ergma ja Randjärv asetasid sinna Riigikogu ja Eesti Vabariigi poolt lillekimbud ning süütasid mälestusküünlad.

Balti Assamblee 32. istungjärgul ja 19. Balti Nõukogul Riias osalevad riigikogu esimees Ene Ergma, aseesimees Laine Randjärv ning liikmed Peep Aru, Väino Linde, Aivar Riisalu, Sven Sester ja Andre Sepp.

Fotod

Riigikogu pressiteenistus