Jäta navigatsioon vahele

Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Kalle Pallingu ja majanduskomisjoni esimehe Toomas Kivimägi kohtumisel Euroopa Komisjoni siseturu voliniku Elżbieta Bieńkowskaga räägiti Euroopa digitaalsest ühtsest turust, lähetatud töötajate direktiivist ning jagamismajanduse seadustamisest.

Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Kalle Pallingu sõnul on jagamismajandus uus majandus, mis vajab ka uusi eeskirju. Tema sõnul on parlamendi ülesanne luua reeglid, mis töötavad tänapäeva maailmas ja tagada õigusaktidega digitaalsete platvormide kasutamiseks selged piirid.

Palling lisas, et kui Riigikogu teeb lähiajal muudatused ühistranspordi seadusesse, saab Eestist esimene Euroopa Liidu riik, kes sõidujagamise seadustab.

Palling tõi välja sõidujagamise teenuse eelised. Tema sõnul aitab see muuhulgas vähendada inimeste vajadust isiklikku auto järgi, korraldada arukamalt liiklust linnades ja luua uusi ettevõtlusvõimalusi tuhandetele inimestele. „See on hea keskkonnale, sest võib vähendada ummikuid ja hea inimestele, sest võib vähendada elukallidust,“ märkis ta.

Majanduskomisjoni esimehe Toomas Kivimägi sõnul tuleb jagamismajanduse seadustamisel hoiduda ülereguleerimisest, sest see pärsiks uue majandus algatusi. Kivimägi tõi esile, et sõidujagamise seadustamisel tuleks keskenduda ennekõike ja miks mitte ainult kolmele teemale: sõitjate turvalisus, kindlustus ning võrdse kohtlemise tagamine eksisteerivate ärimudelitega, näiteks klassikalise taksondusega.

Volinik Bieńkowska avaldas toetust Eesti algatusele sõidujagamise seadustamisel ja nimetas seda parimaks praktikaks Euroopas, mida teiste liikmesriikidega jagada. Ta lisas, et esialgu räägitakse küll ainult sõidujagamisest ja majutusteenustest, kuid avaldas lootust, et varsti laieneb jagamismajandus ka teistesse valdkondadesse.

Pärast kohtumist avas volinik Bieńkowska ELAKi korraldatud seminari „Innovatsioon transpordilahendustes: jagamismajandusest isejuhtivate autodeni“, kus käsitleti jagamismajanduse senist praktikat ja innovaatilisi ideid ning otsiti vastust küsimustele, milline on transpordisektori roll Euroopa Liidu kliimapoliitikas ja kuidas vähendada selle sektori energiasõltuvust ning keskkonnamõju.

Fotod kohtumisest ja seminarist.

Seminari videosalvestist saab vaadata: https://www.youtube.com/riigikogu

(NB! Salvestis jõuab veebi viivitusega).

Riigikogu pressiteenistus
Epp-Mare Kukemelk