Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu esimees Ene Ergma esines Põhjala - Balti riikide parlamentide esimeeste kohtumisel Kopenhaagenis kõnega "Rahvusparlamentide rollist demokraatia edendamisel Ukrainas".

Riigikogu esimees märkis, et pärast 2004. aasta detsembris toimunud presidendivalimisi Ukrainas on sellel maal toimunud pööre demokraatliku ühiskonnakorralduse suunas ning teiste riikide rahvusparlamendid saavad selle kindlustamisele kaasa aidata.

Tänaseks on edukalt käivitunud mitmed rahvusvahelised projektid, mille raames pakutakse Ukrainale nõu ja tuge demokraatia edendamiseks. Samas tõstis Ergma esile, et lähitulevikus nõuab suuremat tähelepanu koostöö õigusloome ja parlamentaarse töö valdkonnas. Pidades silmas, et Ukrainas toimuvad parlamendivalimised 2006. aasta 31. märtsil, on Ukraina parlament Verhovna Rada Ergma sõnul huvitatud nii seaduseandjate kui ka õigusloomega tegelevate ametnike õppimisest ja kogemuste saamisest demokraatlikult valitud rahvusparlamentide juures.

Ühtlasi rõhutas Ergma, et parlamentidevahelise koostöö üheks eesmärgiks Ukrainas on opositsiooni ülesande ja rolli selgitamine. ”Me teame seda oma kogemusest, et poliitilise opositsiooniga seotud küsimused ei kuulu võimul oleva enamuse prioriteetide hulka, kuid ilma vähemuse arvamuse austamiseta pole demokraatia edukas areng võimalik,” ütles Ergma.

Ukraina demokraatliku arengu toetamiseks planeeritakse Põhjala ”” Balti riikide parlamentide esimeeste töövisiiti Ukrainasse tänavu sügisel.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside