Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu esimehe Ene Ergma tänasel kohtumisel Tšehhi Senati majandus-, põllumajandus- ja transpordikomisjoni delegatsiooniga eesotsas komisjoni esimehe Jan Hajda’ga oli kõne all Euroopa Liidu ühtne  põllumajanduspoliitika ning transpordi ja energeetika küsimused.

„Euroopa Liidu põllumajanduspoliitika on väga ebaõiglane ja üleminek võrsdsetele toetustele peaks toimuma palju kiiremini, kui see praegu kavas on,“ ütles Ergma. „Ma olen seisukohal, et Euroopa Liit peaks kulutama oluliselt rohkem vahendeid pigem innovatsioonile ja tehnoloogiale. See on minu nägemus sellest, kuidas Euroopa Liit võiks muutuda taas majanduse lipulaevaks.“

Ergma avaldas ka heameelt, et selles küsimuses jagavad nad Tšehhiga samu seisukohti.

Energeetikast kõneldes avaldas Ergma toetust tuumaenergeetikale, mis Tšehhis on üks peamisi energia tootmise viise. „Kuna energiavajadus maailmas aina kasvab, siis on tuumaenergeetika vältimatu. Meie arusaamad tuumaenergeetikast on natuke vananenud. Tuumajaamad on tänapäeval väga turvalised ja kui me ehitame neid kõige kõrgemal tehnoloogilisel tasemel, siis ei ole põhjust karta, et midagi juhtub. Tuumajaam pole mitte Tuula samovar, vaid tõsine kõrgtehnoloogiline rajatis, millesse tuleb ka vastavalt suhtuda,“ ütles Ergma.

Riigikogu esimees rõhutas ka transpordi olulisust majanduse arengul ja Eesti soovi ehitada välja Kesk-Euroopasse viivad transpordikoridorid. Need on ta kinnitusel olulised ka Põhja-Euroopa riikidele ja eelkõige Soomele, mis on neist väga huvitatud.

Tšehhi delegatsioon avaldas omaltpoolt tänu Eesti toetuse eest Tšehhi tuumaenergeetika programmile. Samuti rõhutati Rail Baltica ja Via Baltica olulisust Kesk-Euroopa majandusarengule.

Tšehhi delegatsioon kohtus täna ka Riigikogu Eesti-Tšehhi parlamendirühmaga. Reedel, 27. aprillil kell 10.15 on kavas kohtumine  Riigikogu majanduskomisjoni ja maaelukomisjoniga.

Tšehhi delegatsiooni kuuluvad lisaks Jan Hajda’le Senati majandus-, põllumajandus- ja transpordikomisjoniaseesimees Vítězslav Jonáš, komisjoni liige ja energia allkomisjoni esimees Jiří Bis ning sama komisjoni liige ja transpordi allkomisjoni aseesimees Karel Korytář.

Vaata ka fotosid siit.

Riigikogu pressitalitus