Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna Toompea lossis Tšehhi parlamendi alamkoja spiikri Miroslava Nemčovaga, kes on Eestis kahepäevasel ametlikul visiidil. Kohtumisel räägiti koostööst Euroopa Liidus ja NATOs ning kahepoolsetest suhetest, samuti parlamentaarsest läbikäimisest.

Ergma sõnul on Tšehhi Eestile oluline partner kelle mõtteviisid on paljudes küsimustes kokkulangevad. Mõlemale riigile on tähtsad transatlantilised suhted, oluliseks peetakse ELi laienemist ja Idapartnerlust ning ELi siseturu lõplikku väljaarendamist. Puudutades olukorda eurotsoonis olid mõlemad ühel meelel, et liikmesriikide vastutustundlik eelarvepoliitika ja rahaline stabiilsus on kasulik kõigile ELi riikidele.

Rääkides kahe riigi majanduskoostööst tõdeti ühiselt, et kaubavahetuses ja vastastikustes investeeringutes on veel kasutamata potentsiaali. Kindlasti tuleks tihendada teaduskoostööd, samas pakuvad rõõmu ülikoolide vahel käivitunud koostööprojektid. Peatudes transpordiühenduste teemal tervitas Ergma Tšehhi huvi osalemiseks Rail Baltica projekti elluviimisel. Tšehhi ettevõtted on näidanud üles huvi Rail Baltica raudtee ja rongide ehitamisest ning raudteeliinide vajalike seadmetega varustamisest. Nii Eesti kui ka Tšehhi parlamendijuht tõdesid ühiselt, et Rail Baltica on tähtis üleeuroopaline transpordiprojekt, mis tuleb Balti riikidel koos naabritega ühiselt ellu viia.

Kõneldes turismist tõi Riigikogu esimees esile Praha ja Tšehhimaa populaarsuse eestlaste turismisihtkohana, samas võiks üha enam tšehhi turiste avastada endale ka Eesti. Nii Ergma kui ka Nemčova avaldasid lootust, et peatselt on võimalik taasavada otselend Tallinna ja Praha vahel.

Ergma tänas spiikrit Tšehhi panuse eest Balti riikide õhuturbesse. Ta väljendas ka heameelt, et Tšehhi hakkas osalema Tallinnas asuva NATO küberkaitsekeskuse töös. „On väga vajalik, et küberkaitsega oleks seotud rohkem riike, sest ühiselt suudame oma küberjulgeolekut paremini tagada,“ sõnas ta.

Mõlemad parlamendijuhid rõhutasid parlamentide töiseid ja tihedaid suhteid. Head sidemed on sisse viidud erinevate komisjonide vahel, nii Tšehhi alamkojas kui ka senatis. Toimuvad vastastikused visiidid. Eelmisel aastal väisasid Riigikogu Tšehhi parlamendi eelarvekomisjon ja senati majandus- ja maaelu komisjon. Sügisel on oodata senati välis-, kaitse- ja julgeolekupoliitika komisjoni Eestisse.

Nemčoval on täna veel kohtumised Riigikogu aseesimehe Jüri Ratase ning Eesti-Tšehhi parlamendirühmaga. Homme kohtutakse peaminister Andrus Ansipi ja Riigikogu kultuurikomisjoniga.

Fotod tänasest kohtumisest Riigikogus on aadressil: https://fotoalbum.riigikogu.ee/v/2013/Ene+Ergma/Nemcova/

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside