Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna Eestis visiidil viibiva Itaalia Saadikutekoja Itaalia-Balti riikide sõprusrühma esimehe ja OSCE Parlamentaarse Assamblee Itaalia delegatsiooni juhi ja OSCE PA asepresidendi Riccardo Migliori ning teda saatva delegatsiooniga. Ergma ja Migliori peatusid pikemalt kahe parlamendi koostöö arendamisel, märkides, et kahe riigi parlamentaarsed suhted tuleks viia laiemale tasandile, mis haaraks koostööd ka komisjonides. Migliori pidas vajalikuks rõhutada ka ühist panustamist rahvusvahelistesse organisatsioonidesse, eriti koostöösse NATOs, tunnustades siinjuures Eestit rahvusvahelistes missioonides osalemise eest.

Tutvustades viimaseid arenguid Eesti majanduses ja poliitikas, ütles Ergma: „Oleme saanud oma valusa õppetunni, et üle jõu elamine ei saa jätkuda. Poliitikud peavad vastutama selle eest, et meie lastele ei jääks võlgades riiki.“ Riigikogu esimees tundis siirast huvi ka majandusolukorra vastu Itaalias. Külalise sõnul on Itaalia põhiliseks probleemiks praegu avaliku sektori suur võlg, millest Itaalia rikka riigina loodab lähiaastatel jagu saada. Itaalia parlamendiliige avaldas arvamust, et Euroopa Liidus esineb praegu liiga palju bürokraatiat ning Euroopa Liidu poliitika pole piisavalt läbipaistev. Samas ta toetab valikuid, mis juhiksid Euroopa majandus- ja finantskriisist välja suurema ja tugevamana. „Teie rahvas esindab aga Euroopa väikest imet. Olete oma riigi juhtimisega suurepäraselt hakkama saanud ja meil on heameel, et kuulusime nende riikide hulka, kes Eesti riigi taasiseseisvumist esimeste seas tunnustas,“ lisas Migliori.

Põgusalt räägiti ka kultuuri- ja haridusalasest koostööst. Oma Eesti visiidil annetab Migliori Tartu Ülikoolile arhitektuuri ja Toscana renessansiaegse kunsti raamatud. Vestluse lõpus esitas külaline Riigikogu esimehele kutse võtta osa Itaalia ja Eesti parlamendirühmade kohtumisest Roomas.

Kohtumisest osa võtnud Riigikogu Eesti-Itaalia parlamendirühma esimees Imre Sooäär rääkis, et parlamendirühma kohtumisel Miglioriga olid lisaks koostööküsimustele arutusel veel rahvusvaheliste lepete täitmisega seonduv, Euroopa majandus- ja finantsprobleemid, samuti kavandatav parlamendirühmade kohtumine Roomas. „Eesti ja Itaalia suhted on head ning meil on hulgaliselt koostöölepinguid, mida oleks nüüd vaja sisustada värskete tegudega. Kummalgi riigil on, mida teineteise kogemustest õppida,“ lisas Sooäär.

Riccardo Miglioriga kohtusid täna veel riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma, väliskomisjoni esimees Marko Mihkleson ning Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside