Jäta navigatsioon vahele

Kolmapäeval, 20. märtsil kogunes Pariisis Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) monitooringukomitee, mida juhib Riigikogu liige Andres Herkel. Põhiteemaks oli seekord Türgi raport, mis esitatakse assamblee päevakorda aprilli lõpus Strasbourgis toimuval plenaaristungil. Ehkki Türgi suhtes lõpetati monitooring juba 2004. aastal, jätkatakse maa suhtes nn. monitooringujärgset dialoogi, mis mõnedel juhtudel kestab aastaid, aga selle vahega, et järelmonitooringu raporteid esitatakse harvem.

Komitee endise esimehe Josette Durrieu (Prantsusmaa) koostatud 57-leheküljeline raport keskendub Türgi peamistele probleemidele, mille hulgas on vangistatud opositsioonipoliitikute olukord, ajakirjandusvabaduse piiramine, kurdide olukord, erakordselt kõrge 10-protsendiline valimiskünnis ja palju muud. Vaatamata sellele, et Türgi on palju teinud ühiskonna moderniseerimiseks on ENPA 2004. aasta otsust monitooringu lõpetamise kohta tihti peetud ka rohkem poliitiliseks kui sisuliseks.

Teistest teemadest käsitles komitee olukorda Aserbaidžaanis, kus on alanud uus võimupoolsete repressioonide laine, teiste hulgas on vangistatud potentsiaalne presidendikandidaat Ilgar Mämmädov

Taas on teravalt esile kerkinud võimalik monitooringu avamine Ungari suhtes, seda eeskätt seoses uue konstitutsioonimuudatusega, mis piirab kõrgema kohtuvõimu sõltumatust. Venemaa jaoks määras monitooringukomitee uue kaasraportööri, kelleks on Kreeka endine välisminister Dora Bakoyannis

Pärast ENPA eesseisvat sessiooni aprilli lõpus toimub järgmine monitooringukomitee vaheistung 23. ja 24. mail Tallinnas.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside