Jäta navigatsioon vahele

ENPA monitooringukomitee arutas täna esimest korda raportit, mis käsitleb Venemaa ja Georgia poolt konflikti lahendamiseks võetud rahvusvaheliste kohustuste täitmist.

Raportöörid Matyas Eörsi (Ungari, liberaalide fraktsiooni esimees) ja Luc van der Brande (Belgia, Euroopa Rahvapartei fraktsiooni esimees) esitasid sellekohase memorandumi, millele jaanuari lõpuks lisatakse resolutsioon.

ENPA Riigikogu delegatsiooni esimehe Andres Herkeli kinnitusel peaks ENPA praeguse kava järgi dokumendi vastu võtma tuleva aasta 28. jaanuaril Strasbourgis. Enne seda teevad raportöörid koos teiste fraktsioonijuhtidega seni edasilükkunud visiidi Moskvasse, samas kui Tbilisit on tänaseks juba külastatud.

Herkeli sõnul võib memorandumi kirjeldava osaga igati rahul olla, sest igaüks, kes teksti läbi loeb, saab aru, et just Venemaa pole täitnud endale rahuleppe ja teiste rahvusvaheliste dokumentidega võetud kohustusi.

Herkeli meelest on probleeme järelduste osaga, sest järeldused on muu tekstiga võrreldes pehmed, ei sisalda viiteid sanktsioonidele ega anna hinnangut rahuleppe mittetäitmisele.

“Samas on selge, et kandvad järeldused on tihedalt seotud resolutsiooniga ja on võimalus need jaanuari lõpu seisuga siiski tugevalt esitada,” lisas Herkel.

Oma sõnavotus juhtis Herkel tähelepanu ka tendentsile veeretada vastutus administratiivpiiril siiani toimuvate relvakonflioktide pärast Lõuna-Osseetia de facto režiimile.

“Juhtisin tähelepanu, et Venemaa on ENPA liige ja rahvusvahelise õiguse subjekt, mitte Lõuna-Osseetia. Samuti tegutseb Lõuna-Osseetia miilits Vene vägedega koos ja nende kontrolli all. Seega tuleb nende vastutus selgemalt esile tuua,” tõdes Herkel.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside