Jäta navigatsioon vahele

Soome avaldas Eestile tunnustust Euroopa Liidu ja NATOga ühinemise puhul.

Riigikogu delegatsioon eesotsas Riigikogu esimehe Ene Ergmaga jätkas täna ametlikku visiiti Soome Vabariigis. Kavas olid kohtumised Soome presidendi ja peaministriga, samuti Eduskunta komisjonide ja fraktsioonide liikmetega.

Kohtumisel Soome presidendi Tarja Haloneniga avaldas Soome riigipea Eestile kõigepealt tunnustust Euroopa Liidu ja NATOga ühinemise puhul. Vestluse käigus räägiti Euroopa Parlamendi valimistest ja Europarlamendi liikmete edaspidistest koostöövõimalustest rahvusparlamentidega. Puudutati ka tööjõu vaba liikumise teemat. See valdkond on praegu küllalt tundlik, et vastu võtta radikaalseid otsuseid. Ene Ergma ütles, et mõistes küll Soome muret usub Eesti siiski, et lähiajal leidub võimalusi tööjõuturu avamiseks.

Kohtumisel Soome peaministri Matti Vanhaneniga vahetati Madridi koletust terroriaktist tingituna mõtteid julgeolekualase koostöö üle ning nenditi vajadust seda veelgi tugevdada. Vaatluse all oli ka Euroopa Liidu põhiseaduslik leping ning EL-i tulevane finantsraamistik. Riigikogu esimees rõhutas, et heaolu kasvuks Läänemere regioonis on oluline konkurentsi tõstmine. “Sellele aitab kaasa koostöö teaduse ja tehnika valdkonnas, mis peaks Eesti ja Soome vahel veelgi tihenema.

Kohtumisel parlamendikomisjonides nenditi, et seisukohad põhiseadusliku lepingu osas on sarnased. Eestile on oluline, et põhiseaduslikud muudatused saaksid toimuda vaid kõigi liikmesriikide nõusolekul. Riigikogu Euroopa asjade komisjoni esimees Rein Lang avaldas lootust, et Euroopa Liidu põhiseaduslik leping õnnestub heaks kiita selle aasta esimesel poolel. Euroopa ühise julgeoleku ja kaitsepoliitika osas nenditi, et võimalus üle minna enamushääletusele sõltub suures osas sellest, kui ühtseks kujuneb liikmesmaade suhtumine olulistesse välispoliitilistesse küsimustesse. Riigikaitsekomisjoni esimees Sven Mikser ütles, et julgeolekupoliitika kavandamine on iga riigi suveräänne otsus, kuid Eesti toetab Soome NATOga liitumise taotlust, kui Soome poliitikud peaksid tulevikus sellise otsuse tegema. Regionaalse koostöö osas tutvustas väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson väliskomisjoni seisukohti regionaalse koostöö uute algatuste osas. Ka Soome parlament peab vajalikuks seniste töövormide ülevaatamist, mistõttu on hea kujundada ühiseid vaateid selles valdkonnas.

Homme külastab Riigikogu delegatsioon Rovaniemit. Tagasi Tallinna jõutakse pühapäeval.

Tagasiside