Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu koduleheküljel on avatud järjekordne Valge saali foorum, kus sedakorda on vaatluse alla võetud energiatõhususe teema. Foorum on avatud lugemiseks ja kommenteerimiseks veebikeskonnas aadressil https://www.riigikogu.ee/?id=31541

Jaanuari lõpus toimunud Euroopa Parlamendi energeetikakomisjoni kohtumisel kolleegidega rahvusparlamentidest tõdes Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Andris Piebalgs, et energiatõhususe parandamine pole olnud kunagi varem nii oluline kui nüüd, kus seistakse silmitsi kliimamuutusega; kui Euroopa kasutab ebastabiilsetest või potentsiaalselt vaenulikest riikidest pärit kallist naftat ning kui jätkub Venemaa ja tema naabrite vaheline gaasitüli. Toimunud arutelul osutati, et 2030. aastaks impordib Euroopa Liit 90% kasutatavast naftast ja 80% gaasist, millest suur osa pärineb Lähis-Ida ebastabiilsetest piirkondadest. Samas leiti, et üks võimalus kriiside vältimiseks on just energia efektiivsem tootmine ja säästlikum kasutamine.

Tallinna Tehnikaülikooli majandusuuringute teaduskeskuse kinnitusel jõuab Eestis lõpptarbijani vaid 52% toodetud energiast, millega Eesti on Euroopa Liidus 23. kohal. Ajalooliselt välja kujunenud põlevkivielektri tootmise kasutegur jääb aga vaid 30% piiridesse.

Suurema energiatõhususe saavutamist pärssivate asjaolude tuvastamiseks ja võimalike lahenduste leidmiseks on Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon ellu kutsunud kolmanda Valge saali foorumi.

Foorumi kodulehel on avaldatud seisukohavõtud Eesti juhtivatelt spetsialistidelt, samuti leiab sealt Euroopa Komisjoni väljaande „Kuidas saavutada vähemaga rohkem – roheline raamat energiatõhususe kohta”, 2005.

Valge saali foorumi avalik istung toimub 10. märtsil 2006 algusega kell 13. Foorumile on kutsutud ministeeriumite, juhtivate ülikoolide, uurimisinstituutide, kuid samuti alternatiivenergia, energiasäästu ja loodushoiuga tegelevate organisatsioonide esindajad.

Istungi ülekannet on võimalik jälgida ka veebi vahendusel.

Lähem informatsioon: Euroopa Liidu asjade komisjon, Siret Neeve, 631 6499

Riigikogu pressitalitus