Jäta navigatsioon vahele

Vastuseks ajalehes Postimees  22.oktoobril  2007 ilmunud artiklile „Rahvaste  sõpruse veidra mekiga  vili.”:

Türgi on eestimaalaste  jaoks üks enim armastatud turismi sihtkohti. Türgi on ka jõudsaid edusamme tegev Euroopa Liidu kandidaatriik. Eesti ja Türgi diplomaatilised suhted on pikaealised ja soojad ning  Eesti avalikkus on  ühemõtteliselt toetanud positiivseid arenguid, kultuuri- ja poliitiliste sidemete tihenemist   kahe riigi  ja rahva vahel.

Selle eelduseks on vastastikune lugupidamine, seejuures ka põhjendatud kriitika. Alles see annab võimaluse parandada kitsaskohti, mida kahtlemata ka Türgis on.

Igal rahval on oma  väärikus. Igal rahval on ka oma traditsioonid, millest lugupidamine on  iga teise kultuurrahva pärisosa. See on  ka  Eesti kultuuri üldtunnustatud põhimõte.

Seda kahetsusväärsem, et mitte öelda häbiväärsem on ajalehes Postimees ilmunud artikkel  oma kohatute, ebapädevate,  solvavate ning rahvuste vahelist vaenu õhutavate üldistustega

Leiame, et ajaleht Postimees  on    eiranud  Eesti ajakirjanduse häid tavasid ning kuritarvitanud oma positsiooni avaliku sõna valdajana.  See riivab  nii Eesti välispoliitikat   kui ka  muid, meie endi – Eesti põhiseadusest –  tulenevaid riigi põhiväärtusi.

Eesti-Türgi parlamendirühm avaldab lootust, et nimetatud loole järgneb  toimetusepoolne avalik vabandus ning  kiire selgitus, kuidas selliseid, ajakirjandusvabaduse piire dramaatiliselt  ületavaid  avaldusi tulevikus vältida.

22. oktoober 2007

Lisainformatsioon: