Jäta navigatsioon vahele

Helsingis toimub täna järjekordne Riigikogu ja Eduskunta sisejulgeoleku ja turvalisusega tegelevate poliitikute ning ekspertide kohtumine, mille eesmärk on vahetada teavet ja kogemusi sisejulgeoleku tagamiseks ning ühtlustada seisukohti kuritegevusevastases võitluses. Seekordse nõupidamise teema on koostöö politsei, tolli ja piirivalve vahel ning võitlus piireületava kuritegevuse vastu.

“Eesti ja Soome ühised pingutused narko- ja inimkaubandusevastases võitluses ning järjest tihenev koostöö piirivalve ja tolli vahel näitavad üha suuremat tegevuste ühtlustamist kahe riigi vahel. Eestil on Soomelt veel palju õppida. Kuid ka Eesti süvenev kogemus kaasaegse sisejulgeolekusüsteemi ülesehitamisest on muutumas meie põhjanaabritele paeluvamaks”, märkis Riigikogu õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher.

Vaher käsitles oma ettekandes ka karistuspoliitika alase seadusandluse võimalikku ühtlustamist naaberriikide vahel. “Minu hinnangul on näiteks raskete narkokuritegude eest alates 2004. aasta algusest ette nähtud kuni eluaegne vangistus andnud Eestis tulemusi. Naaberriikide ühesuguselt range suhtumine narkokartellidesse võiks aidata kaasa, et piireületav narkokaubitsemine Põhja- ja Baltimaades väheneks.” lisas Vaher.

Soome siseminister ja parlamendipoliitikud väljendasid oma jätkuvalt tugevat toetust Eestile Euroopa Liidu IT-agentuuri asukohariigiks määramisel. Samuti arutati ühist valmisolekut võimalike merereostuse ja suurõnnetuste ühiseks likvideerimiseks Läänemeres ning ühist terrorismivastast tegevust.

Nõupidamisel osalevad Eesti poolelt Riigikogu õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher ja aseesimees Kalle Laanet, liikmed Robert Antropov ja Tiit Kuusmik, samuti siseministeeriumi asekantsler Erkki Koort, KAPO asedirektor Eerik Heldna, maksu- ja tolliameti peadirektori büroo juhataja Markko Kard ning politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja Tõnu Hunt. Soome poolelt esinevad ettekannetega siseminister Anne Holmlund, Edukunta administratiivkomisjoni esimees Antti Rantakangas, aseesimees Tapani Mäkinen, Juha Hakola ja teised. Kohal on ka Soome politseiameti juht Mikko Paatero, piirivalve ülem Jaako Kaukanen ja teised nimetatud ametkondade esindajad.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside